Žena spasila mladunče slona od smrti i sada su stalno zajedno

Još 2016. godine, mladunče slona, Moyo, kada je prelazilo rijeku u Zimbabveu, skoro se utopilo. Srećom, spašeno je i smješteno u utočište Wild is Life, koje je osnovala i vodila Roxy Danckwerts.

Moyo je bio jedan od njihovih najmlađih spašenih slonova, težine samo 56 kilograma, umjesto prosječnih 90 kilograma za slonove te starosti. Ta krhka beba se plašila i bila je bolesna, kada je Roxy primila. U početku, Roxy je čitav dan provodila sa njom, čak i spavala pored ove bebe, da bi Moyo stekla povjerenje u nju i da bi se izvukla. I čudesno je to učinila.

U dobi od 14 mjeseci, Dodo je napisao članak o Moyo, u kojem je rečeno kako je jako voljena, i zaboravljajući koliko je velika i jaka, slijedila je Roxy u kuću, jer je toliko voljela, a bilo je čak i fotografija Moyo i Roxynog šteneta, kako zajedno sjede. Sada odrasla i veća nego ikada, Moyo je pobijedila svoj najveći strah: plivanje, koje je prirodno za afričke slonove, ali zbog traume iz djetinjstva kroz koju je prošla, Moyo je zaboravila ovu instinktivnu životnu vještinu.

Moyo je prvobitno prikazana na BBC-ju, kao jedno od čudotvornih siročadi, a Roxy je priznala da će, s obzirom na to koliko vremena dijele, rastajanje biti teško. Najznačajnija prijetnja slonovima je ilegalna trgovina slonovačom, a Moyo je odigrala ključnu ulogu u uvjeravanju predsjednika Xija, koji je htio da je upozna. Kina je zabranila ilegalnu trgovinu slonovače krajem 2017. godine.

Autor: lifeinsider