ŽELITE PRODATI SVOJ STARI SMARTPHONE? Prije prodaje obavezno uradite ovo

Prije nego što poželite da se rješite vašeg starog pametnog telefona, bilo da želite da ga prodate ili poklonite nekom, postoje neke veoma važne stvari koje bi trebali uraditi, da slučajno ne bi ste prenijeli svoje lične podatke nekoj drugoj osobi. Ovdje ćemo vam objasniti kako da očistite svoj uređaj, tako da bude kao nov, a i preporučiti neke druge opcije uz koje ćete lakše prodati vaš stari smarphone.

Kako da prodam polovan smartphone?

Bez obzira da li prodajete iPhone, ili tražite nekog ko radi otkup samsung telefona i drugih Android telefona, vaš stari uređaj najlakše možete prodati preko interneta. Možete se registrovati na nekom od brojnih sajtova za online kupoprodaju, kao što je olx.ba, i postaviti oglas u odeljku za mobilne telefone. Postoje i specijalizovani sajtovi koji se bave isključivo otkupom mobilih uređaja, kod kojih možete prodati čak i neispravan telefon. Još jedna opcija je da lično posjetite neku radnju za otkup polovnih telefona, kojih ima u svim većim gradovima.

Očistite vaš stari telefon radi zaštite privatnosti

Bez obzira u čijim rukama će završiti vaš stari telefon , prije nego što ga date trebate da ga očistite(unutra i spolja). Glavni razlog za ovo je zaštita vaše privatnosti, ali i to što ćete olakšati novom vlasniku ponovo podešavanje telefona. Postoji nekoliko važnih stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom uklanjanja podataka iz vašeg starog telefona. Evo i koje.

Izvadite iz telefona SIM i SD karticu

Naravno, prvo što trebate uraditi jeste da iz vašeg telefona izvadite SIM i SD karticu. To su važni djelovi hardvera koje ne želite da ostavite u telefonu kada ga šaljete kupcu.

Na SIM kartici se vjerovatno nalaze neki važni brojevi telefona, kao i evidencija o pozivima, što ćete sigurno željeti da zadržite.

Memorijske SD kartice služe kao skladište za vaše fotografije, muziku i razne druge sadržaje. Međutim, za skladištenje se koristi i memorija samog telefona, pa bi ste iz tih dadoteka trebali da kopirate sve što želite da zadržite na vašu SD karticu prije nego što je izvadite. Provjerite da li su svi važni fajlovi sačuvani, i obavezno napravite rezervne kopije podataka.

Obrišite vaše  podatke

Sljedeća stvar koju trebate uraditi jeste brisanje vaših podatka iz samog telefona.  Postoje dva jednostavna načina da ovo uradite: uđite u settings i potražite backup/restore, ili to uradite „pješaka“, stavku po stavku. Provjerite da li imate potpunu rezervnu kopiju svih vaših podataka prije nego uradite posljednji korak!

Biće izbrisani sljedeći podaci:

  • Podešavanja Google naloga (Google accaunt settings)
  • Podešavanja konfiguracije podataka i aplikacija (Settings configuration data and application)
  • Instalirane aplikacije (Instaled app)
  • Muzika
  • Fotografije
  • Drugi korisnički podaci (Other user data)
  • Linkovani nalozi za Facebook, Dropbox, Twiter i dr.

Radi dodatne zaštite uradite enkripciju podataka

Važno je da znate da vraćanje telefona na fabrička podešavanja nije dovoljno da bi vaši podaci bili potpuno izbrisani. Ono služi da sakrije informacije o podacima, čime se omogućuje da se preko njih skladište novi sadržaji. Tek nakon što ih ti novi sadržaji prekriju, stari podaci su nepovratno izbrisani. Zato, da biste potpuno zaštitili svoje lične podatke najbolje je da uradite enkrpiciju telefona.

Prvo uradite backup svih vaših podataka, obzirom da nakon enkripcije neće više biti moguć njihov povratak. Zatim u podešavanjima (Settings) pronađite opciju sigurnost (Security), pa idite na šifruj telefon (Encrypt device). Tu izaberite Set screen lock type i unesite željenu lozinku , koju morate sačuvati, jer će vam je sistem kasnije tražiti pri svakom novom pokretanju telefona.

Budite stprljivi i dajte telefonu vremena da okonča enkripciju, obzirom da to nekad može da potraje i duže od jednog sata. Važno je da baterija bude puna prije nego što započnete ovaj preces, a ako nije, stavite telefon na punjač.

Vraćanje na fabrička podešavanja

Nakon enkripcije, telefon je spreman za vraćanje na fabrička podešavanja. Taj postupak se sastoji u sljedećim koracima: idite na Backup and reset (rezevna kopija i resetovanje), pa na Factory data reset (resetovanje na fabrička podešavanja). Zadnji korak je Reset phone (resetovanje telefona). Telefon nakon toga radi resetovanje koje će potrajati desetak minuta ili manje.

Očistite telefon spolja

Nakon što ste očistili memoriju (unutrašnjost) telefona, trebalo bi ga takođe očistiti i spolja. Možda neće biti mnogo toga što možete učiniti u vezi ogrebotina na ekranu ili pohabane maske, ali ga bar možete prodati  bez otisaka prstiju preko ekrana.

Ako želite da impresionirate potencijalnog kupca i da telefon dobije na cijeni,  možete da postavite novo zaštitno staklo za ekran i da zamjenite poklopac baterije.

Upakujte uređaj u originalnu kutiju

Ako ste marljiv vlasnik, onda ste sigurno sačuvali originalnu kutiju telefona i sve one dijelove koji idu uz telefon. Kada kupite nov telefon, uz njega dolaze razni dodaci, zavisno od modela:  od USB punjača i kablova, do slušalica i rezervnih gumica za slušalice. Što više dodatnih komponenti imate u kutiji (pa čak i ako nije originalna oprema) veća je vjerovatnoća da će vaš stari smartphone izgledati kao da je dobro očuvan. Tako ćete ga lakše i prodati.