Wall Street raste nakon Trumpovog povratka u Bijelu kuću

Svijet Vijesti

NA WALL Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi snažno porasli jer se ulagači nadaju novim poticajnim fiskalnim mjerama i jer je predsjednik SAD-a Donald Trump izašao iz bolnice.

Dow Jones ojačao je 465 bodova ili 1,68 posto, na 28.148 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,80 posto, na 3.408 bodova, a Nasdaq indeks 2,32 posto, na 11.332 boda.

Skok tih indeksa zahvaljuje se poboljšanom zdravstvenom stanju predsjednika Trumpa, koji je u ponedjeljak napustio vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona, u kojoj se od petka liječio od covida-19, te se helikopterom vratio u Bijelu kuću.

To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima uoči predsjedničkih izbora u SAD-u početkom studenoga.

Podršku tržištima pružila je i nada ulagača da će Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove poticajne fiskalne mjere do predsjedničkih izbora, premda su trenutno pregovori zastali.

“I dalje se komunicira o poticajnim mjerama. Čini se da će se nešto postići”, kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki The Leuthold Group.

Poticaji se željno iščekuju jer niz posljednjih makroekonomskih podataka pokazuje da se oporavak gospodarstva od koronakrize posljednjih mjeseci usporava.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,69 posto, na 5.942 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,10 posto, na 12.828 bodova, a pariški CAC 0,97 posto, na 4.871 bod.

Autor: Hina