Vučić: Obezbjeđenje reagovalo po zakonu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da obezbjeđenje koje je “branilo upad u zgradu Predsjedništva” nije privatno, već da je riječ o pripadnicima vojske, koji su, kako je rekao, samo štitili zakon uz minimalnu primjenu sile.

“U prisustvu između 225 i 228 ljudi, kao i uvijek kada organizuju proteste, donijeli su toalet papire, nekada žvrljaju po prozorima, nekada ispišu nešto na zid, i mi to uvijek tolerišemo. Skratili smo prostor za nas, za naše kretanje i pokušali da tom ogradom svedemo na minimalnu mjeru, da budu što bliže Predsjedništvu. Međutim, u jednom trenutku, u prisustvu maloljetne romske djece, što je za mene bilo iznenađenje da se tako maloljetno lice zloupotrebljava, jedno od lica vođa protesta je reklo kako sad idu svi u zgradu Predsjedništva, ‘svi da upadamo’. Tek kada je krenulo nasilno rušenje ograde, tada je obezbjeđenje Predsjedništva odreagovalo, bez upotrebe oružja, i minimalnom upotrebom sile ih vratilo iza ograde”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva.

Vučić je demantovao da se radi o privatnom obezbjeđenju.

“Ni o kakvom privatnom obezbjeđenju nije riječ, riječ je o licima vojske koji su štitili i Tadića kad je bio ovdje. Oni su samo štitili zakon, reagovali su veoma blago i rezultat poziva na upad u zgradu Predsjedništva je jedna ogrebotina”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, to je za nauk svima.

“Oni koji šalju djecu na proteste moraju da preuzmu odgovornost. Da su preskakali ogradu u Bijeloj kući, treba da znaju da bi bili izrešetani. U Srbiji to tako neće biti. Koristim priliku da pozovem pripadnike vojne policije i specijalnih jedinica da ne poštuju strikno zakon, da im dozvole sve. Sljedeći put da ne bude obezbjeđenja, samo djevojke, koje će im reći kako da se ponašaju”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će tražiti da se sklone sve ograde.

“Samo da ne ulaze unutra, da ne pokušavaju nasiljem da zauzimaju institucije, to im neće biti dozvoljeno”, rekao je Vučić, prenosi “N1“.