Vučić: I BiH bi priznala Kosovo, da može

Svijet Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na sastanku lidera zapadnog Balkana u okviru samita Brdo-Brijuni usvojena deklaracija u kojoj nema ništa protiv interesa Srbije iako je na strani Beograda bio samo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vučić je rekao da na samitu u Sloveniji, Srbija nije bila ta koja je protiv završnog dokumenta i da je ovoga puta Priština jedina bila protiv.

To je veliki uspeh naše diplomatije, a gotovo je bila situacija da ne možete da ne budete krivi – rekao je za Televiziju Pink.

On je podsjetio da su, osim BiH, sve ostale zemlje u regionu priznale nezavisnost Kosova – Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija.

I oni, BiH, bi priznali da mogu, što traže Šefik Džaferović i Željko Komšić – rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da su političke posjete u kojima je bio prethodnih dana, od sastanka lidera zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, susreta sa generalnim sekretarom NATO-a u Briselu i jučerašnja u Pragu, bile dobre za Srbiju u političkom smislu, te izrazio uvjerenje da će se to i ekonomski do kraja godine pokazati.

On je naglasio da će ono što se u Pragu desilo ući u udžbenike, kada je češki predsjednik Miloš Zeman izjavio da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bilo greška, te se izvinio i zamolio srpski narod da mu oprosti.

Autor. Hayat.ba