Vučić, Dimitrov i Rama potpisali zajedničku izjavu

Svijet Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov su danas u okviru inicijative “Otvoreni Balkan” potpisali zajedničku izjavu “Budućnost proširenja – pogled iz regiona”.

U izjavi se navodi da je zapadni Balkan spreman da ubrzanim tempom napreduje, ali i da EU treba da napravi korak ka ovom regionu.

Politika proširenja ostaje aktivna

U izjavi je poručeno da EU “treba i mora da istraži sve puteve za bržu integraciju zapadnog Balkana u periodu koji prethodi pristupanju, zajedno sa svojim obavezama za fazno pristupanje kako je definisano u novoj metodologiji.

– Pozivamo sve ostale strane u regionu da nam se pridruže i želimo im dobrodošlicu. Otvoreni Balkan je otvoren – navodi se u integralnom tekstu zajedničke izjave.

Oni su konstatovali da na papiru politika proširenja ostaje aktivna, ali da, međutim, u praksi postoji rastuće razočaranje među građanima regiona u pogledu perspektive EU, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

Kašnjenja u perspektivi

– Kašnjenja u perspektivi EU isuviše su koštala region u političkom smislu. Severna Makedonija je odličan primer neostvarenih obećanja. Njena vlada se potrudila da ispuni uslove Brisela samo da bi se našla izolovana i prepuštena da se nosi s posledicama odluka EU. Ova oslabljena perspektiva evropskih integracija prijeti da nas ostavi više dezintegrisanima nego ikad. Osjećaj je zajednički širom regiona – navedeno je u izjavi.

Dok EU razvija nove i dalekosežne strategije region očajnički, kako je navedeno, pokušava da realizuje postojeće.

– I dok je naš put ka EU iskliznuo iz kolosjeka, mi ostajemo posvećeni dostizanju standarda EU. Ne možemo da dozvolimo da ova negativna spirala ugrozi samu osnovu budućnosti i prosperiteta regiona. EU ide naprijed, dok je region zaglavljen u dilemama same EU – piše u zajedničkoj izjavi zvaničnika Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Autor: Avaz.ba