Vozio 100 na sat i ostao u nevjerici ugledavši što se događa u vozilu pored njega (VIDEO)

Snimke koje prikazuju vozače u snu tijekom vožnje u Teslinim automobilima sve se češće pojavljuju na internetu. Novu je snimio Amerikanac Dakota Randall, a na njoj se vidi kako vozač i suvozač spavaju tijekom vožnje na autocesti pri brzini od 100 kilometara na sat.

-Ostao sam u čudu kad sam ih ugledao. Vozio sam pored njih, a vozač je spavao pognute glave. Ruke mu nisu bile na volanu. Trubio sam im, ali nisu reagovali. Izgledali su kao da trebaju ići kući i ravno u krevet – rekao je Randall, prenosi Oslobođenje.ba.

Teslina vozila imaju sofisticirani autopilot koji upravlja vozilom ali iz kompanije upozoravaju kako vozači moraju biti budni te držati ruke na volanu. Dodaju da je autopilot namijenjen vozačima koji su spremni preuzeti vožnju u bilo kojem trenutku i da to ne znači da vozilo samo može voziti.

Ujedno, ako vozač makne ruke s volana, na nadzornoj ploči vozila pojavljuje se vizualno upozorenje praćeno zvučnim signalom.

No, mnogi vozači zanemaruje upozorenja pa je tako prošle sedmice utvrđeno da se jedan vozač u blizini Los Angelesa koristeći autopilot zabio u vatrogasno vozilo zato što mu ruke nisu bile na volanu i nije mogao brzo reagovati. A prošle godine jedna osoba je poginula na autocesti u Kaliforniji zabivši se u prepreku. Vozilo je također bilo na autopilotu, a vozač je šest sekundi prije nesreće maknuo ruke s volana.

Autor. Oslobodenje.ba