Voda “nanijela” novi problem: Na poplavljenim područjima otkrivene mine i bombe zaostale iz rata

BiH Vijesti

Iz FUCZ upozoravaju da se neeksplodirana ubojna sredstva ne diraju, nego da se obavijesti policija, ili civilna zaštita

Poplave koje su pogodile BiH, a posebno Sarajevo, iznjedrile su i novu opasnost, a to je moguća pojava neeksplodiranih ubojnih sredstava.

– Nakon povlačenja vode sa poplavljenih površina povećan je rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava koje su bujice donijele u naseljena područja. Ova sredstva moguće je pronaći ne samo na obalama i u blizini rijeka i potoka, već i u slivnicima, šahtovima, podrumskim prostorijama poplavljenih objekata i slično. Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite intervenisali su u tri navrata nakon pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava koja je voda donijela u naselja, a očekuje se da bi ih u narednim danima moglo biti još više.

Zbog toga upozoravamo građane da ukoliko uoče sumnjiv predmet koji bi mogao biti neeksplodirano ubojno sredstvo da ga ne diraju ili pomjeraju već da ga vidljivo obilježe i obavijeste Operativni centar civilne zaštite putem telefona broj 121 ili nadležnu policijsku stanicu putem telefona broj 122.

Timovi za uklanjenje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite su u pripravnosti i spremni su da uklone opasnost koju na poplavljenim područjuma mogu predstavljati neeksplodirana ubojna sredstva, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Autor: Oslobodjenje.ba / Foto: FUCZ