Vlast u USK je iskomplikovala rješavanje migrantske krize

BiH Vijesti

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu iskomplikovala se, jer je kantonalna vlast odustala od dogovora da se migranti iz kampa “Lipa” prebace u kamp “Bira”, tvrdi to ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Cikotić je naveo da su gradonačelnik Bihaća i kantonalni premijer odustali od plana koji su sami predložili prije nekoliko mjeseci.

“Oni sada ne prihvataju Biru kao rješenje bez obzira što tamo ima više od 3.000 mjesta za smještaj migranata. Sada traže neka druga rješenja u okviru kampova Borići i Sedra“, rekao je Cikotić i dodao da se ta rješenja ne mogu donositi za dan.

Prema njegovim riječima, u planu je da kamp “Lipa”, koji pravno više nije u funkciji, bude opremljen za dugotrajan boravak migranata, ali da te aktivnosti nije moguće započeti dok kantonalne vlasti ne izmjeste migrante koji su tu ostali.

On je rekao da Ministarstvo neprekidno prati razvoj situacije sa migrantima na prostoru Unsko-sanskog kantona.

“Prema informacijama koje imam, gradonačelnik Bihaća je u komunikaciji sa predstavnicima međunarodnih organizacija i pokušava naći rješenja u okviru postojećih migrantskih centara u smislu proširenja kapaciteta i premiještanja, ali ću ostaviti da oni na bazi obostarno prihvatljivih principa i standarda postignu sporazum”, naveo je Cikotić.

On je naglasio kako razumije i zabrinutost građana Blažuja, koji protestima iskazuju nezadovoljstvo, ali smatra da rješavanjem jednog problema ne treba praviti veći.

“Mislim da je bitno da uvedemo određene principe sistematičnog rješavanja u okviru postojećih mogućnosti. Ne prebacivati migrante s jednog prostora na drugi, pa praviti veće probleme tamo gdje rješenje ne postoji”, smatra Cikotić.

On je istakao da u Kantonu Sarajevo ima više migranata nego na prostoru Unsko-sanskog kantona.

“Očekujem da se tom pitanju pristupi na organizovan način i da se nađu političke i organizacijske formule da se teret migrantske krize distribuiše na cijelom prostoru BiH”, rekao je Cikotić.

Autor: Vijesti.ba