Više hiljada osoba na protestu protiv Janšine vlade u Ljubljani

Svijet Vijesti

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas poslije 17 časova u centru Ljubljane na protestu protiv vlade Janeza Janše uprkos zabrani okupljanja koja je na snazi.

Demonstranti su izašli na ulice na Dan otpora protiv okupatora u Sloveniji, a predstavnici različitih društvenih oblasti obratili su se prisutnima na Prešernovom trgu, pišu slovenački mediji.

Skup su oraganizovale iste ljevičarske grupe koje su od prošlog proljeća do kraja jeseni, kada su na snagu stupile mjere zabrane okupljanja, održavale antivladine proteste.

Prema njihovim riječima, prošlu godinu u Sloveniji nije obilježila samo epidemija, već i loši potezi vlasti poput napada na razne grupe, od kulturnih radnika, medija, nevladinih organizacija i intelektualaca, pa sve do zanemarivanja demokratskih načela.

Okupljeni građani pošli su od Prešernovog trga noseći transparente na kojima se poziva na slobodu i zastave na kojima je slika bicikla i koje su postale simbol ovih protesta, pišu slovenački mediji.

Demonstranti su uzvikivali parole protiv Janeza Janše, vlade i slovenačke skupštine, a poslije 18 časova prošli su i pored zgrade Vlade i Parlamenta.

Okupljenima su se obratili profesori, aktivisti, sindikalci, pesnici, predstavnici mladih i studenata…

“Civilno društvo, nevladine organizacije i aktivni pojedinci iz svih sfera društva udružili su snage u borbi protiv modernog okupatora, za slobodu, demokratiju i vladavinu zakona”, naveli su organizatori.

Policija je uoči protesta danas poručila da će nadgledati proteste i kontrolisati poštovanje epidemioloških mjera, a s obzirom na to da je trenutno dozvoljeno okupljanje do deset osoba.

Mediji izvještavaju da se, iako većina okupljenih nose maske, ne pridržavaju propisane distance, ali da do sada nema izvještaja o bilo kakvim sukobima sa policijom.

Autor: Tanjug