VIDEO: U Argentini najezda komaraca formirala ‘pijavice’

Sport Vijesti

Video snimka koju je u četvrtak snimio vozač na Route 74 između Madariage i Pinamare u Argentini prikazuje gomilu komaraca koja je formirala ‘pijavice’

Na snimci se čuje šokirani motorist koji govori: ‘Ovo postaje sve veće i veće, nikad nisam vidio nešto ovako slično.’ Ova pijavica uzrok je najezde komaraca koji u zadnje vrijeme ‘teroriziraju’ regiju Buenos Aires u Argentini.

Juan Jose Garcia, istraživač iz Centra za parazitološke i vektorske studije (CEPAVE) rekao je lokalnim medijima: ‘Obilne kiše uzrokovale su poplave te su se napravile velike lokve stajaće vode u kojima ženke komaraca polažu jaja.’

Dodao je da to često rezultira ogromnim brojem insekata koji ‘napadaju gradove’.

Unatoč ogromnom broju insekata, Garcia je rekao da oni ne predstavljaju prijetnju ljudima, ali imaju potencijal ometati poljoprivredne aktivnosti.

S obzirom na to, rekao je da za sad nije potrebno poduzimati nikakve radnje za rješavanje velikog broja insekata, već bi ljudi trebali samo paziti sljedećih 15 dana. Nakon tog vremenskog razdoblja, insekti bi trebali početi odumirati.

Unatoč njegovim savjetima, mnogi su mještani pozvali vlasti da riješe problem ‘letećih štetočina’.

Ravnateljstvo za zoonozu općine Pinamar odgovorilo je na zahtjeve, tvrdeći da bi fumigacija bila neučinkovita, jer bi ubila samo mali dio populacije komaraca na tom području.

Glasnogovornik Uprave rekao je kako fumigacija sa sobom nosi rizik od unošenja otrovnih kemikalija u prehrambeni lanac te da se ona radi samo u ekstremnim slučajevima kada postoji stvarna prijetnja općem zdravlju.

Mještane se potiče da koriste sredstvo protiv insekata, da osiguraju da im prozori imaju kvalitetne mreže protiv komaraca te da bazene (ili druge izvore vode) drže pokrivenima sve dok se ne koriste, piše Daily Mail.

Autor: 24sata.hr