Veliki broj državljana Hrvatske na biralištu u Sarajevu

izbori 2014

Hrvatski državljani s pravom glasa i učešća na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, od sedam sati jutros u velikom broju pristižu na biračko mjesto koje je otvoreno u zgradi ambasade Hrvatske u Sarajevu, piše Anadolu Agency (AA).

Prema riječima prvog tajnika u ambasadi Hrvatske u Sarajevu, Pere Bilušića, glasanje protiče bez problema.

“Protiče regularno, nema nikakvih problema. Imamo dosta birača koji su došli na biralište bez da su se prethodno registrirali tako da izdajemo potvrde i to ide svojim tijekom, normalno”, kazao je u Bilušić u razgovoru za Anadolu Agency.

Pored birališta u Sarajevu, građani Hrvatske u BiH moći će, kako je kazao Bilušić, glasati na još 14 biračkih mjesta.

“Sva biračka mjesta u BiH otvorena su jutros u 7 sati, ukupno 15 biračkih mjesta. Deset u Mostaru, dva u Sarajevu, dva u Tuzli i jedno u Banja Luci. Birališta će biti otvorena do 19 sati”, kazao je Bilušić.

Otvaranjem birališta jutros u sedam sati u susjednoj Hrvatskoj počeo je drugi krug predsjedničkih izbora. U utrci za čelnika države bore se aktuelni predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i Kolinda Grabar – Kitarović, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kao dva kandidata koja su dobili najviše glasova u prvom krugu izbora, koji je održan 28. decembra.

Radi se o šestim predsjedničkim izborima nakon 1990. godine, kad su provedeni prvi demokratski izbori u toj zemlji. Predsjednik se bira na mandat od pet godina. Prema Ustavu Republike Hrvatske, niko ne može biti biran više od dva puta za predsjednika, piše Anadolu Agency.

Autor: AA