Vazduh u Beogradu veoma zagađen, za premijerku nema mjesta panici

Danima različiti sajtovi koji mjere stepen zagađenosti, ukazuju da je vazduh u Srbiji loš. Potvrde o tome, stižu i iz Agencije za zaštitu životne sredine, gdje kažu da je u devet gradova izmjerena visoka zagađenost.

Iz Ministarstva zdavlja i Instituta zа јаvnо zdrаvljе “Batut”, pak, upozoravaju – zbog zagađenja ne treba paničiti. Uprkost tome, preporučuju da boravak napolju treba ograničiti.

Nakon zabrinjavajućih podataka, predsjednica Vlade Ana Brnabić održala je hitan sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija.

“Dogovoren je da će Vlada napraviti jedno radno tijelo koje će se u narednim danima dodatno baviti ovom temom i koje će na najbolji mogući način koordinirati sve ono što se radi između različitih ministarstava. Dvije stvari – prvo nema mjesta za paniku. Zagađenje, to je rekla i Agencija za zaštitu životne sredine, nije značajno veće nego što je zimskim mjesecima svih prethodnih godina – postoji nešto veće zagađenje zbog vremenskih prilika”, izjavila je Brnabić.

Nakon skoro sedam dana, otkako se u javnosti upozorava na nezdrav vazduh, reagovao je i predsjednik Srbije. Na zagađenost, kaže, utiče i to što je porastao standard građana, pa je više automobila. Za premijerku je jutros, prije sastanka koji zakazala, imao i jedno pitanje.

“Prvo sam je pitao je l’ ti živ ministar nadležan za životnu sredinu, ajde da se javi negdje, da ljudima kaže nešto, da pita ljude za nešto”, pitao je Vučić.

Baš danas ministar Goran Trivan se i oglasio. Kaže da kvalitet vazduha nije u nadležnosti njegovog ministarstva i odgovornost prebacuje na lokalne samouprave.

“Od 145 opština i gradova u Srbiji, od kojih je Ministarstvo tražilo da se izjasne da li su izradili planove kvaliteta vazduha, a koji su dužni da imaju po Zakonu o zaštiti vazduha, dobili smo odgovor od samo 66 lokalnih samouprava. Od toga je 29 navelo da će ove godine tek početi da mjeri kvalitet vazduha, 16 tek planira izradu mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha, a 21 se izjasnila da ne vrši mjerenje kvaliteta vazduha, niti planira izradu odgovarajućih planova”, saopštio je Trivan.

Autor: N1