Vatrogasac koji je među prvima došao do mjesta nesreće: Nikad to neću zaboraviti

Svijet Vijesti

PRI PADU kabine žičare s dvadeset metara visine poginulo je 14 ljudi, među kojima je pet Izraelaca, a jedno dijete je teško ozlijeđeno jučer u Stresi na obalama jezera Maggiore na sjeveru Italije.

Dvoje djece od devet i pet godina bilo je hospitalizirano u Torinu. Devetogodišnje dijete je podleglo ozljedama, a drugo ima lomove lubanje i nogu.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je pet Izraelaca stradalo u nesreći, među kojima jedan par i jedno dijete s prebivalištem u Italiji te jedan par koji živi u Izraelu.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella i premijer Mario Draghi izrazili su duboku sućut.

Nesreća se dogodila oko 12:30 h na 100 metara od posljednje visinske stanice žičare. Čini se da je puknuo kabel na najvišem dijelu. U kabini se nalazilo 15 ljudi.

Kapacitet kabina je 35 putnika pa je problem preopterećenosti odbačen. “Kabina je pala petnaestak metara i zabila se u drvo”, objasnio je jedan lokalni karabinjer.

“Gondola samo što nije stigla do Mottaronea. U jednom trenutku je krenula unatrag, udarila u stup koji ju je odbacio”, objasnila je gradonačelnica Strese Marcella Severino.

Žičara vožnjom od 20 minuta povezuje selo Stresa i planinu Mottarone na blizu 1500 metara.

Otvorena istraga

Prve snimke s mjesta tragedije su prikazivale vatrogasce i policajce oko ostataka crveno-bijele kabine koja je pala u teško dostupno šumovito područje.

Državno odvjetništvo Milana je otvorilo istragu o “nehotičnim ubojstvima i ranjavanjima iz nehaja”.

Žičara je bila zatvorena između 2014. i 2016. zbog radova održavanja.

Vatrogasac koji je među prvima došao do mjesta nesreće: Nikad to neću zaboraviti

Corriere dela Sera donosi razgovor s vatrogascem koji je među prvima došao do mjesta tragedije.

“To dijete nikad neću zaboraviti. Njegovo tijelo bilo je ispod tijela mladića koji je još uvijek disao. A ispod njega svi mrtvi. Užasan prizor”, ispričao je Cristiano L’Altrella koji radi ovaj posao već 27 godina.

“Dok smo išli prema mjestu nesreće, nadali smo se da se radi o pogrešci ili da u toj kabini nema nikoga. Ali kad smo došli, ugledali smo bojno polje, tijela ljudi rasutih po padini brijega. A onda smo ugledali kabinu, crvenu zgužvanu kabinu… zaustavila se uz bor.

“Ovo je najveća katastrofa koja se tu ikad dogodila. Prije ovoga sjećam se pada aviona s dvoje poginulih, zatim iskakanja vlaka iz tračnica s jednim poginulim… “, ispričao je vatrogasac.

Uzrok – kvar nosivog kabela

Nesreća se dogodila dok se žičara uspinjala, a kabina pala s velike visine i kotrljala se dok je nije zaustavilo stablo, rekla je Marcella Severino, gradonačelnica Strese za RAI. Planinari su čuli strašan prasak, dodala je i navela da je vjerojatni uzrok puknuće nosivog kabela.

Severino je televiziji SKY izjavila da su neke žrtve bile u kabini, a druge razbacane po šumi.

Žičara tek otvorena nakon lockdowna

Žičara Stresa-Mottarone tek je nedavno ponovno otvorena za domaće stanovnike i turiste nakon postupnog ukidanja lockdowna.

Vrh Mottarone vrlo je popularan i omiljen među turistima zbog prekrasnog panoramskog pogleda na jezero Maggiore i na njegove živopisne otoke te zbog pogleda na Alpe.

Žičara je prvi put otvorena u kolovozu 1970. nakon trogodišnjih radova na zamjeni zupčaste željeznice. Vožnja do vrha traje 20 minuta.

Dvostruki kabelski sustav podijeljen je u dva dijela. Prvi se nalazi na nešto više od dva kilometra između Stresa i sela Alpina, a drugi tri kilometra između Alpina i Mottaronea.

Sastoji se od dviju kabina koje voze alternativnim smjerovima, a svaka kabina može primiti do 40 putnika.

Autor: Index.hr