Vašington šalje oštru poruku princu Salmanu

Svijet Vijesti

Sjedinjene Američke Države pozvale su Saudijsku Arabiju da “raspusti“ elitnu saudijsku jedinicu blisku princu prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, koja je već sankcionirana zbog uloge u ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamala Khashoggija).

– Pozivamo Saudijsku Arabiju da raspusti tu jedinicu te donese sistematske institucijske reforme i kontrolne mehanizme kako bi prestale, i to potpuno, aktivnosti i operacije protiv disidenata – rekao je novinarima glasnogovornik američke diplomatije Ned Price.

U izvještaju američke obavještajne službe, s kojeg je skinuta oznaka tajnosti, a objavljen je u petak, SAD optužuje moćnog prijestolonasljednika MBS-a da je “odobrio“ ubistvo saudijskog novinara 2. oktobra 2018. godine, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Dodatne mjere

No, Vašington (Washington) nije sankcionirao Bin Salmana kako ne bi ugrozio veze s Rijadom, ali je zato uveo sankcije osobama u njegovom okruženju i Snagama za brzo djelovanje, elitnoj jedinici koja ga štiti, a koja je optužena da je umiješana u ubistvo Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Na kritike zbog izostanka kaznenih mjera protiv MBS-a, administracija Džo Bajdena (Joea Bidena) rekla je da želi “promijeniti pravila“ u odnosima sa Saudijskom Arabijom kako se takvo ubistvo ne bi više dogodilo.

Price je istaknuo kako će Washington biti “fokusiran na buduće ponašanje Saudijske Arabije“ nakon Kašogijevog ubistva.

Također je pozvao saudijske vlasti da čine više na polju ljudskih prava.

– Pozivamo Saudijsku Arabiju da donese dodatne mjere i ukine zabranu putovanja za nedavno oslobođene aktiviste – rekao je Price.

Prodaja oružja

Najavio je da će se buduće prodaje oružja Saudijskoj Arabiji procjenjivati na temelju američkih interesa i vrijednosti.

Predsjednik Bajden rekao je u subotu kako će njegova administracija objaviti izjavu o Saudijskoj Arabiji u ponedjeljak, nakon izvještaja američke obavještajne službe u kojem se navodi da je princ MBS odobrio ubistvo Kašogija.

Bajdenova (Bidenova) administracija suočila se s kritikama, naročito u uvodniku “Washington Posta”, da je predsjednik trebao biti oštriji prema saudijskom prijestolonasljedniku, koji nije kažnjen uprkos tome što je okrivljen da je odobrio Kašogijevo ubistvo.

Upitan o kažnjavanju princa, de facto vladara Saudijske Arabije, Bajden je u subotu rekao da će “u ponedjeljak biti izjava o tome šta ćemo općenito raditi sa Saudijskom Arabijom“.

Kašogi je živio u SAD-u i pisao je kolumne za “Washington Post”, u kojima je oštro kritizirao politike princa MBS-a.

Zamrzavanje imovine

Ubio ga je 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu tim operativaca povezanih sa prijestolonasljednikom.

Njegovo je tijelo navodno raskomadano, ali posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Rijad negira bilo kakvu umiješanost MBS-a u likvidaciju Kašogija.

Saudijska vlada u petak je u potpunosti odbacila američki izvještaj u kojem se prijestolonasljednik optužuje da stoji iza tog ubistva.

Među mjerama koje je SAD poduzeo u petak je zabrana izdavanja viza Saudijcima za koje se vjeruje da su umiješani u Kašogijevo ubistvo te sankcije protiv drugih, uključujući zamrzavanje imovine u SAD-u i zabranu američkim firmama da posluju s njima.

Autor: Avaz.ba