Upravni odbor Opće bolnice: Nema mjesta panici, zdravstveni sistem nije pred kolapsom

BiH Vijesti

Na sjednici Vlade Kantona Sarajevo i članova Kriznog štaba, jučer i danas, su bili prisutni predstavnici Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ koji su iznijeli prijedlog u skladu sa donesenim zaključcima Skupštine Kantona Sarajevo.

Kako je Upravni odbor Opće bolnice naveo u saopćenju, svi bolnički kapacitet u KS trebaju se staviti na raspolaganje za liječenje lakših i srednje teških oblika Covid infekcije, te da se u funkciju liječenja stavi infektivna klinika KCUS-a, a da se svi teški oblici nastave liječiti kao i do sad, na klinici Podhrastovi.

Nakon odlaska sa sjednice dolazi do potpune izmjene dogovorenih stavova

– Međutim, nakon odlaska sa sjednice predstavnika Opće bolnice, dolazi do potpune izmjene dogovorenih stavova, Vlada KS je podlegla pritiscima neformalnih centara moći i donijela odluke koje, ponavljamo, nisu usaglašene, potpuno iskrivljene, i koje se kose sa medicinskom strukom i koje su u krajnjoj liniji nehumane, neempatične, i što je najvažnije, opasne po zdravlje građana – navedeno je u saopćenju.

Zaključak upravnog odbora Opće bolnice je da se bolesnici moraju liječiti u bolnicama, a ne u neprimjerenim objektima, objektima koji nemaju namjenu za liječenje bolesnika, sa nejasno definisanim medicinskim ekipama, udaljenim od bolničke medicinske ustanove kilometrima, ponovlja se priča od ranije.

Niti zakonski, a niti ljudski nijedan bolesnik se ne može liječiti van bolnica. Svi teški klinički oblici trebali bi se liječiti na Klinici Podhrastovi, a lakši i srednje teški na infektivnoj klinici KCUS i depadansu za infektivne bolesti „Opće bolnice prim. Dr Abdulah Nakaš – saopćio je Upravni odbor Opće bolnice.

Hitno ostvariti kapacitete do 30 krevet

– Sramotno je, neprihvatljivo, i bez opravdanja je da se pored 900 praznih bolesničkih kreveta u Kantonu Sarajevo, bolesnici smještaju u škole, studentske domove, sportske hale, obdaništa i slično.

Opća bolnica će u toku iduće sedmice hitno otvariti kapacitete do 30 kreveta za liječenje bolesnika sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, čime će pružiti svu potrebnu zdravstvenu skrb za oboljele, sve do momenta završetka radova i puštanja u funkciju već ranije planiranog COVID-izolatorija u krugu OB.

Naglašavamo da nema mjesta panici, da zdavstveni sistem nije pred kolapsom, te pozivamo sve da se uzdrže od širenja panike i defetizma među stanovništvom, a mi, zdravstveni radnici, obećavamo da ćemo svima pružiti adekvatno bolničko liječenje – navedeno je u saopćenju.