Uplakani pariski Tjedan mode

Lagarfeld spaljen, PFW ga slavi

Po osobnoj zelji i volji nedavno preminulog modnog kreatora cuvenih kuca Chanel i Fendi, njegovi posmrtni ostaci sa kojima, po njegovim rijecima “nije nikog htio opteretiti niti zaduziti” , su kremirani u Mont Valerianu, u pariskom predgradju Nanterre. Cinu su prisustvovale stilistova desna ruka i sadasnja kreatorica Chanela, Virginie Viard, Caroline od Monaca i njezina kcerka Charlotte koja je dugo suradjivala s izcezlim Hamburzaninom, na mnostvu modnih ostvarenja pa najimucniji Francuz i vlasnik modne grupe LVMH, Bernard Arnault.

Nakon milanske smotre zadnjih Fendi modela fashion “Kaisera”, Chanel krajem tjedna pokazuje jos nevidjene kreacije na “uplakanom” Tjednu mode, sto se aktualno odrzava u Gradu svjetlosti, ujedno odajuci pocast dugogodisnjem designeru.

Njegov put nastavljaju mladi kreatori iz cijelog svijeta medju kojima su Faith Connection, Gauchière, Karim Adduchi, Kimhekon, Kristina Fidelskaya, Mame Kurogouchi, Moohong, Unravel Project, Walk of Fame, Cukovy, Maison Mai, Magda Butrym, Savoar Fer.

Pocevsi od Rokha, marke nadarenog Korejca Roka Hwanga, bivseg studenta cuvene, londonske skole Central Saint Martin’s, dobitnika posebnih svjestskih priznanja za modne inovacije, sto je iz rodnog Texasa dosao u London uciti kod Phoebe Philo, pa radio u pariskom brandu Céline, suradjivao sa Chloé et Louis Vuitton. Modno umijece predstavlja i marka Dawei, dugogodisnjeg Parizanina porijeklom iz Kine Daweia Suna sto uskladjuje urbani streetwear sa minimalizmom i poeticnim romantizmom.Vec je posjedovao brand Belle Mimosa Ling Lin a vodio je i Cacharel pocetkom desetljeca.

Novi stilisti razlicitih horizonata

U prestiznom programu PFW je i moda Kineza Jarela Zhanga, londonskog studenta likovne umjetnosti sto je diplomirao na Sveucilistu Nort humbria. Oformio je osobni label prije cetiri godine a njeguje futuristicki, inovirajuci stil. Predstavio se u New Yorku i Londonu.

Pariz slavi i povratak Lanvina, Nine Ricci, Lacostea sto su uposlili nove kreatore poput Brune Sialelli koji je nakon brandova Loewe, Balanciaga i Paco Rabanne postao umjetnicki direktor kuce Lanvin u vlasnistvu kineske investicione grupe Fosun.

Rushemy Botter i Lisi Herrebrug proslogodisnji pobjednici modnog festivala Hyères i finalisti priznanja LVMH kreiraju za Ricci. Prvi je sa karaibskog otoka Curaçao a studirao j u Italiji i Austriji. Njegova kokreatorica i zivotna suputnica Lisi je ucila modu u Anversu, gdje par zivi cijelo desetljece. U pariski Tjedan mode uvrstena je i Louise Trotter kreatorica Lacoste, sto je naslijedila poznatog Filipea Plivieru Baptistu. Britanka je poznata po radu u kuci Jepp u Londonu a bila je i stilistica kuce Jigsaw, djelatnostima kod Calvina Kleina,Gappa a kreirala je visoku gammu H.Hilfingera.

Label Kenzo je takdodjer najavio pariski povratak jer se nije pojavio prosle godine radi projekta “See now, buy now” koji ce se aplicirati i na novu liniju “Meanto”.

Smotre priredjuju i poznati brandovi Dior, Saint Laurent, Chloé, Céline, Hermès, Balenciaga, Givenchy, Alexandre McQueen, Yohhji Yamamoto,Isey Miyake, Miu Miu, Dries Van Noten, Thom Brown te Tommy Hilfinger u surdnji sa americkom umjetnicom Zendayom.

Autor: Dzana Mujadzic