Uništena avionska bomba teška više od 200 kilograma pronađena u mostarskom naselju

BiH Vijesti

Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uspješno su uklonili i uništili neeksplodiranu avionsku bombu pronađenu u mostarskom naselju Rodoč.

Ova neeksplodirana avionska bomba pronađena je na dubini od oko jedan metar na plantaži Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru koja se nalazi u krugu bivše kasarne “Stanislav Baja Kraljević” u naselju Rodoč.

Zapadno od mjesta pronalaska bombe, na udaljenosti do 500 metara, nalaze se poslovni i privatni objekti.

Identifikovana je kao AN M64A1 avionska bomba opšte namjene američke konstrukcije porijekla iz perioda Drugog svjetskog rata. Ukupna njena masa iznosila je 525 lbs, odnosno 238 kg.

Nakon što je iskopana identifikovani su njeni upaljački sklopovi, procijenjeno njeno stanje i, uz stroge sigurnosne mjere, neutralisana je i pripremljena za transport.

Po izvršenom transportu uz policijsku pratnju, te vatrogasno i medicinsko osiguranje do lokacije za te namjene pripremljena je za uništenje metodom niske reakcije i potom uništena.

Mostarski aerodrom Jesenice tokom Drugog svjetskog rata bombardovan je 11 puta a na njega je bačeno oko 900 tona bombi. U posljednjih deset godina u njegovoj okolini pronađene su tri bombe od 230 kg, tri bombe od 100 kg i 16 bombi od 10 kg, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Autor: Fokus.ba