Una Gunjak nagradjena u Torinu

“Torino Film Lab” pomaze ostvarivanje i snimanje prvih i drugih filmova mladih cineasta, vec cijelo desetljece. Aktualno je u sklopu Torino Film Festivala, nedavno nagradjena rodjena Sarajka, Una Gunjak koja je dobila svotu od 50 000 eura za privodjenje kraju svog prvog dugometraznog, igranog filma pod nazivom “Alfa”. Ostvarenje je hrvatsko-bosanskohercegovacko-francusko-talijanaska koprodukcija, predstavljena profesionalcima, njih 300 doslih sa cetiri strane planete, okupljenih na poznatom festivalu, za trajanja “Lab Meetinga”. Predstavljeno im je 12 projekata, u zavrsnoj fazi obrade.

Mlada rediteljica je clanica Udruzenja Filmskih djelatnika Bosne i Hercegovine i uspjesna autorica kratkometraznog filma “Kokoska” za koji je izmedju ostalih priznanja dobila i “Europsku filmsku nagradu za najbolje kratko ostvarenje” 2014 godine. Rad na “Alfi” je zapocela prije dva ljeta u rezidenciji “Cinéfondation”. Projekt je takodjer podrzao i Desk Kreativne Europe-Potprogram “Media” pa sarajevska Fondacija za Kinematografiju.

Gunjak je diplomirala filmske studije na torinskom Sveucilistu 2008 a dvije godine kasnije, magistrirala montazu na cuvenoj londonskoj National Film and Television School. Nastanjena u britanskoj prijesolnici obavlja zvanje rediteljice reklamnih uradaka i filmske montazerke. “Kokoska” je bio njezin debitantski, filmski projekt.

Producijsko priznanje “Torino Film Lab Meeting” dodijeljuje medjunarodni ziri kao pomoc i pri zavrsavanju dugometraznog djela, dok se novcana nagrada dodjeljuje nakon provjere i ocjenjivanja scenarija, budjeta, te financijskog i produkcijskog vrijednovanja ostvarenja pa njegovog, javnog predstavljanja. Priznanja dodjeluje medjunarodni, profesionalni ziri koji se mijenja svake godine. Aktualno su ga sacinjavali Laura Milani, talijanska rediteljica i ravnateljica Nacionalnog muzeja u Torinu, Karin Aïnour iz Brazila, Tala Hadid, cineastica iz Maroka, americka scenaristica Anne Rose Holmer pa libanosnki producent Georges Schoucair.

Autor: Dzana Mujadzic