Umro Šon Koneri: Slavni Džejms Bond preminuo u 90. godini

Magazin

Proslavljeni škotski glumac Šon Koneri (Sean Connery) preminuo je danas u 90. godini, javlja BBC.

Koneri je rođen 25. avgusta 1930. godine u siromašnoj četvrti Fountainbridge u gradu Edinburghu. Nakon što je napustio vojsku posvetio se body buildingu, koji mu omogućavao da povremeno dobije posao modela koji reklamira kupaće gaćice.

Proslavio se kao prvi Džejms (James) Bond, glumio je u sedam filmova franšize te je na glasu kao jedan od najseksepilnijih muškaraca na svijetu. Tokom karijere osvojio je mnoge nagrade, među kojima i prestižnog Oskara.

Rodio se u Škotskoj te je uvijek bio na glasu kao veliki šarmer. Njegova majka Eufemia Meklin (Euphemia McLean) je bila čistačica, a otac Džozef (Joseph) je bio radnik u fabrici i vozač kamiona. Šonov prvi posao bio je raznošenje mlijeka. Bio je u ratnoj mornarici Velike Britanije, a osim glume bavio se i drugim poslovima, vozio je taksi i kamion, bio je spasilac na plaži, model…

Sa 18 godina Koneri se počeo baviti i bodybuildingom, a od 1951. godine je naporno vježbao s bivšim instruktorom teretane u britanskoj vojsci. Bio je i strastveni nogometaš. Igrao je za klub Bonnyrigg Rose i tada ga je na jednoj utakmici vidio Met Basbi (Matt Busby), tadašnji menadžer engleskog kluba Manchester Uniteda. Odmah nakon utakmice ponudio mu je ugovor, ali Koneri je to odbio.

Autor: Avaz.ba