UEFA sprema tužbu od 60 milijardi eura i izbacivanje klubova iz svih takmičenja!

Sport

Veliki fudbalski haos koji je izazvala najava 12 evropskih klubova da će oformiti sopstveno takmičenje – postao je upravo još veći.

Najava nastanka Superlige, koja bi značila Liga prvaka kakvu smo dosad znali praktično više ne bi postojala, dovela je do burnih reakcija u evropskoj kući fudbala.

Njeni čelnici će se danas sastati na sednici Izvršnog odbora, kako bi ozvaničili korake koje će preduzeti ovim povodom, ali već sada u javnost dospijevaju detalji koji bi mogli da postanu i zvanični odgovor UEFA.

Naime, Gazzetta dello Sport je javila da Aleksandar Čeferin, prvi čovjek evropskog fudbala, sa saradnicima iz UEFA već sprema tužbu koja će biti “teška oko 50-60 milijardi eura” i koja bi za cilj imala dvije stvari.

Ili da 12 “odmetnika” koji su najavili pokretanje Superlige privoli da “ostanu u jatu”, ili da se, prosto, naplati učinjena šteta najvećem klupskom takmičenju na svijetu, što u ovom trenutku Liga prvaka svakako jeste.

“Uz to, planirane su i diskvalifikacije (iz domaćih takmičenja)”, piše čuveni italijanski sportski list, dodajući: “Prijetnja je, dakle, veoma jasna: ko god izađe iz sistema, van njega će i ostati, ali će ostati i bez nastupa u domaćim prvenstvima i Kup takmičenjima u svojim državama. Klubovi, međutim, znaju da je fundamendtalni faktor na njihovoj strani – oni su ti koji su najvažniji u evropskom i svjetskom fudbalu. Takmičenje u povlačenju konopca, zapravo, tek počinje”.

SAOPŠTENJE UEFA

Čim je sinoć postalo jasno da evropski giganti planiraju svoju ligu, UEFA se oglasila saopštenjem u kojem je najavila drastične kazne za sve one koji bi eventualno učestvovali u Superligi:

– UEFA, Fudbalski savez Engleske i Premiership, Fudbalski savez Španije i La Liga te Fudbalski savez Italije i Serija A saznali su da nekoliko tamošnjih klubova planiraju stvaranje zatvorene, takozvane Superlige. U slučaju da se to zaista dogodi, želimo da ponovimo da će UEFA, svi pomenuti savezi, ali i FIFA, kao i naše druge članice ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo taj cinični projekat, koji se temelji na sopstvenim interesima nekolicine klubova u trenutku kad društvu solidarnost treba više nego ikad.

– Razmotrićemo sve mjere koje su nam dostupne na svim poljima, kako pravosudne tako i sportske, da bismo spriječili da se to i desi. Fudbal se temelji na otvorenim takmičenjima i sportskim uspjesima i to ne može biti drugačije.

– Kao što je prethodno najavila FIFA, ovim klubovima će biti zabranjeno igranje u svakom takmičenju na domaćoj, evropskoj ili svjetskoj sceni, a njihovim igračima bi se uskratila prilika da igraju u svojim nacionalnim timovima.

– Zahvaljujemo se onim timovima u ostalim zemljama, posebno francuskim i njemačkim klubovima, koji su odbili ovu ideju. Pozivamo sve ljubitelje fudbala, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta. Taj interes nekolicine traje predugo. Što je previše, previše je – navodi se u saopštenju UEFA, koja je ovog ponedjeljka trebalo da prestavi potpuno novi formatu Lige prvaka – u kojoj ne bi više bilo takmičenja po grupama, učestvovalo bi 36 timova, bilo bi odigrano 100 mečeva više nego dosad po sezooni.

Autor: Fokus.ba