Ubijen medvjed koji je previše vjerovao ljudima

Mladunče mrkog medvjeda ubijeno je jer je počelo previše prijateljski da se ponaša s ljudima.

Posjetioci Scoggins Valley Parka u američkom Vašingtonu često su medvjedića hranili i s njim pozirali za selfije, a to se nastavilo i nakon što je uprava parka izričito zamolila da to ne rade.

Budući da se medvjedić previše opustio u ljudskom društvu, na kraju je morao da bude ubijen jer je, kako su objasnili iz parka, to povećalo opasnost od toga da napadne ljude.

Prije nego što su pribjegli eutanaziji, radnici parka su pokušali mladunče teško 45 kilograma da presele u drugi dio parka, dalje od posjetilaca, ali on se već narednog dana vratio jer je navikao da mu posjetioci parka ostavljaju velike količine hrane. Kako piše Lad Bible, nije ni pokušavao da pobjegne kad su mu se radnici parka približili.

“Ovo je klasični primjer zašto upozoravamo ljude da ne hrane divlje životinje. One su savršeno sposobne da same pronađu hranu. Iako imate dobre namjere, nikad ih ne smijete hraniti. Ovaj medvjed se previše navikao na ljude i tako ih ugrozio, zato smo morali da ga uklonimo”, objasnio je biolog Kurt Lajsens.

Autor: CdM/index.hr