U Njemačkoj ograničenje kontakata ostaje do 10. svibnja

Mjere ograničenja kontakata u Njemačkoj bi trebale ostati na snazi najmanje do 10. svibnja, a epidemiološki instituti javljaju o pozitivnom trendu u borbi protiv epidemije koronavirusa.

„Ograničenje društvenih kontakata na snazi ostaje zasigurno do 10. svibnja. Mi iz aktualnih brojki o zarazi ne možemo donijeti odluku o daljnjem popuštanju restrikcija“, rekao je šef kancelarskog ureda Helge Braun u razgovoru za TV postaju N-tv uoči sastanka vlade i saveznih pokrajina o daljnjim koracima u borbi protiv epidemije koronavirusa.

On je rekao da će odluke o eventualnim daljnjim popuštanjima mjera i otvaranju gospodarstva uslijediti na sljedećem sastanku vlade i saveznih pokrajina 6. svibnja.

„Sve ovisi o brojkama“, rekao je Braun.

Plan za ukidanje restrikcija u tri faze

Njemačka kancelarka Angela Merkel je proteklih dana u nekoliko navrata naglašavala kako se o novim odlukama o mjerama može raspravljati tek dva tjedna nakon što su 20. travnja ukinute neke restrikcije poput otvaranja trgovina.

Kako nadalje prenosi N-tv, savezne pokrajine će na današnjem sastanku vladi predstaviti plan u tri faze koji predviđa postupno ukidanje restrikcija. U prvoj fazi bi bili otvoreni sadržaji važni za turizam, poput muzeja, povijesnih znamenitosti ili iznajmljivanja plovila. U drugoj fazi bi kontrolirano bili otvoreni ugostiteljski objekti, a u trećoj fazi i kazališta, kina i bazeni.

Prema podacima Epidemiološkog instituta Robert Koch od četvrtka, broj zaraženih je u odnosu na prethodni dan porastao za oko 1500 te sad iznosi 159.119, što je označeno kao pozitivan razvoj.

„Broj novozaraženih je u daljnjem padu. To je razvoj događaja koji daje povod za zadovoljstvo“, rekao je Lothar Wieler, direktor Instituta Robert Koch.

Kao dodatni pozitivan aspekt razvoja zaraze Wieler je naveo pad reprodukcijskog broja na 0,76 posto.

Autor: Hina