Tv serija “Gypsy” osvojila svijet

Naomi Wats, 48 godisnja glumica sto je izasla iz anonimsnosti zahvaljujuci filmu “Mulholland Drive” i reditelju Davidu Lynchu, je u sredistu najnovijeg tv serijala “Gypsy” sto postaje svjetski hit. Tumaci ulogu Jean Holloway, psihoanalistkinje BCBG, sto radi u New Yorku. Na prvi pogled njezin zivot je idealan : kabinet uvijek prepun a stanuje sa kcerkom Dolly u predivnoj vili u Connecticutu i suprugom Michaelom, kojeg interpretira Billy Crudup. On uzdize profi jedne poznate financijske kompanije i oprasta supruzi skromne kuhinjske kvalitete. Ali Jean se dosadjuje, okruzena savrsenim susjedama-kucnicama. Tu su i Claire, majka sto manipulira svoju djecu pa narcisticki i perverzni Sam koji izigrava prokletog pjesnika, slomljenog srca. Jean se uplice u njihovo postojanje, spremna preci crvenu liniju i bilo kakvu etiku. Miris zabranjenog pojacava Sidney u tumacenju Sophie Cookson, karizmaticna konobarica iz obliznjeg cafea.Izmedju dvije sasvim razlicite zene se ustaljava neobicna, medjusobna dopadljivost zbog koje Jean izmislja fiktivni identitet postajuci Diane, neudata novinarka. Promjena ozivljava sjecanje na burnu mladost.

Potpisanu od strane mlade kreatorice Lise Rubin, “Gypsy” realizira veoma iskusna Sam Taylor Johnson, poznata po “50 nijansi sivog”, koja nastavlja od trece do desete epizode.
Jean je snimana poput igre ogledala, uvijjek u posebnom velu magle, dok je u kabinetu pod jakom svjetlosti. Uprkos njezinim erotskim snovima i nesvakidasnjem postojanju “Gypsy” nije policijska serija a jos manje psiholoska. Konflikt je unutrasnji i skriven. Zlocin se polako realizira jer je potrebno vrijeme da se znakovi egzistencijalne krize manifestiraju i Jean prodre u dubine svoje duse, pa razbije ogledalo laznih vrijednosti.

“Gypsy” treba vidjeti kao detaljan potret zene sto uzroci osobno propadanje. Watts je savrseno interpretira kao -antijunakinju ciji se losi izbori pomno prate, posto su uloge ovog znacaja uobicajno rezervirane za muske interprete.Jean nije daleko od Don Drapera iz “Mad Mena” a posebno je zanimljivo slijediti je kako salje unistavajuce granate na ugodnost osobnog postojanja-izjavila je glumica, dodavsi -Svi posjedujemo opozantne osobe sto sa nama koegzistiraju i manifestiraju se u odnosima s okolicom!
Jean je najprije humana i cini greske pa se njezina osobna psihoanlaiza moze i nastaviti ako “Netflix” naruci i drugu sezonu.

Autor: Dzana Mujadzic