Turković i Cavusoglu: Snažna podrška BiH, non paperi beskorisni

BiH Vijesti

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu sastao se danas u Sarajevu sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Kako je nakon razgovora istakao, Turska će i dalje podržavati napredak Bosne i Hercegovine, njen teritorijalni integritet i prosperitet.

”Turska nedvosmisleno podržava ne samo teritorijalni integritet BiH nego i naš put ka članstvu u Evropskoj zajednici. Turska je jedan od naših najvažnijih saradnika kada je riječ o saradnji s NATO-om. Turska je važan vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine”, istakla je ministrica Turković uz naglasak da je evidentiran rast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Tursku.

Ona je govorila i o drugim temama razgovora s turskim kolegom.

”Dotakli smo se i drugi oblasti saradnje, sigurnosti, borbi protiv ilegalne migracije. Naši odnosi s Turskom su takvi da na jednom sastanku nije moguće ni spomenuti sve ono što nas veže”, istakla je Turković naglasivši ubjeđenje da saradnja s Turskom doprinosi jačanju države BiH u interesu svih njenih naroda i građana.

Cavusoglu je u obraćanju javnosti naglasio da su odnosi dvije zemlje izvrsni.

”Mi naše kontakte nastavljamo bez obzira na pandemiju. Sa ministricom Turković sam se vidio prilikom susreta u Antaliji i prilikom susreta u Nigeriji. U martu mjesecu je Predsjedništvo BiH su posjetili Tursku. Bila je to prilika da se opet susretnemo na najvišem nivou”, rekao je Cavusoglu.

Najavio je susrete s bh. zvaničnicima u nastavku dana.

”Danas ćemo nakon ovog susreta obaviti posjetu Predsjedništvu BiH i susresti se s članovima Predsjedništva. Nakon toga s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegelltijom, a nakon toga i sa predsjedavajućim članovima u Parlamentu”, ispričao je Cavusoglu naglasivši da je s Turković razgovarao i razmatrao odnose koji su ”izvrsni”.

”Naša podrška će biti kao što je bila i do sada, pogotovo u vrijeme pandemije”, poručio je, a potom govorio o nastavku rasta trgovinske razmjene, gradnji puta Sarajevo – Beograd naglasavši da ga raduje što je ovjera sporazuma o saradnji u transportu i infrastrukturi biti na dnevnom redu Vijeća ministara.

“Non-paper”

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Sarajevu da njegova zemlja smatra da rasprave o izvjesnim non-paperima papirima predstavljaju opasnost za region i Evropu.

“Turska snažno podržava političko jedinstvo, teritorijalni integritet i prosperitet BiH”, poručio je šef turske diplomatije na zajedničkoj press konferenciji s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, te dodao:

“I u Sloveniji sam rekao da ovi anonimni papiri nikome ne mogu biti od koristi”.

Autor: Vijesti.ba