Turistička atrakcija: Let iznad Černobilja

Magazin

Od kada je pandemija Covid-19 pauzirala i “parkirala” veliki broj letova, mnoge avio-kompanije dosjetile su se “letova koji ne idu nigdje”.

U Japanu, Singapuru i Australiji jednosatni ili dvočasni letovi mahom oko zemlje, sa povratkom na početni aerodrom postali su vrlo popularni među ljudima željnih avio-putovanja.

Iako su mnogima ovakvi letovi zazvučali smiješno, oni su imali svoju bazu kupaca što je doprinijelo da se aktiviraju i letovi za razgledanje termoelektrane Černobilj.

Letovi iznad Černobilja trajaće sat i 10 minuta

U Ukrajini, nacionalna avio-kompanija Ukraine International odlučila je da pokrene letove iznad Černobilja.

U izjavi avio-kompanije stoji da će shodno “sve većim zahtjevima svojih voljenih putnika” ponuditi “let za nigdje” na maloj nadmorskoj visini iznad Kijeva i do zone katastrofe u Černobilju.

Prvi let iznad Černobilja će se održati 7. marta i sva mjesta su već rasprodata. Novi let je planiran za 13. mart. Putovanja će se obavljati avionom Embraer 195, avion će letjeti na nadmorskoj visini od 900 metara, iznad rijeke Dnjepar, prema Černobilju, prenosi Travel Magazine.

Černobiljska zona i dalje ima značajnu količinu zračenja, ali izgleda da niko ne mari za mjere predostrožnosti. Trenutno nije poznato šta bi ovo moglo značiti za putnike aviona. Černobilj je udaljen oko 100 kilometara sjeverno od Kijeva, odakle polazi let.

Za ljubitelje vazduhoplovstva, letilica će letjeti i nad Državnim preduzećem Antonov koje se nalazi u blizini Kijeva, domom An-225 Mriya, najvećeg svjetskog aviona samo sa teretom.

Putovanje će, prema predviđanjima, trajati oko sat vremena i deset minuta.

Autor: B92