Trump pred odlazak pomilovao zaštitare koji su ubili 14 iračkih civila

Svijet Vijesti

DONALD TRUMP je ovoga tjedna pomilovao 15 osoba. Među njima su njegov bivši voditelj kampanje Paul Manafort, osuđen tijekom istrage o ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine, te četvorica bivših zaštitara kompanije Blackwater koji su odgovorni za smrt više iračkih civila.

Nicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty i Dustin Heard osuđeni su prije šest godina zbog ubojstva 14 iračkih civila i ranjavanja 17 drugih. Svjedoci su kazali kako su navedeni muškarci ničim izazvani izvršili zasjedu nad civilima, pucajući na trg Nisour u Bagdadu, piše npr.

Pokolj se dogodio 2007. godine, kada su četvorica radila kao zaštitari u Bagdadu za tvrtku Blackwater, privatnog vojnog dobavljača. Tvrdili su da je na njih pucano, ali tužitelji su rekli da su čuvari Blackwatera bili ti koji su prvi otvorili vatru. Slatten, za kojeg su tužitelji rekli da je započeo pucnjavu, osuđen je na doživotni zatvor.

Organizacije za ljudska prava zabrinute

Hassan Salman, jedan od Iračanina na kojeg je pucala ova skupina, rekao je jučer za NPR da je šokiran Trumpovim pomilovanjem.

“Iznenadilo nas je da je američki predsjednik donio odluku o pomilovanju tih kriminalaca, ubojica i nasilnika. Stvarno sam šokiran. Američko pravosuđe bi trebalo biti pošteno i nepristrano. Nikad nisam mislio da će Trump ili bilo koji drugi političar utjecati na pravdu u Americi”, rekao je Salman.

Pomilovanje je zabrinulo i UN-ov Ured za ljudska prava.

“Ovoj četvorici su izrečene kazne u rasponu od 12 godina do doživotnog zatvora, uključujući optužbe za ubojstvo prvog stupnja. Njihovo pomilovanje doprinosi nekažnjavanju i ima za posljedicu ohrabrivanje drugih da u budućnosti počine takva kaznena djela”, rekla je glasnogovornica ureda Marta Hurtado.

“Istražujući ta kaznena djela i dovršavajući pravne postupke, SAD je ispunio svoje obveze prema međunarodnom pravu. Žrtve grubih kršenja ljudskih prava i ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava također imaju pravo na pravni lijek. To uključuje i pravo da počinitelji izvršavaju kazne proporcionalne ozbiljnosti svog ponašanja”, dodala je.

Nevladina organizacija za ljudska prava Human Rights Watch priopćila je kako su ova pomilovanja “prezir prema vladavini zakona”.

“Obitelji žrtava konačno su dobile određenu mjeru pravde kada su ovi muškarci osuđeni 2014. Sada je ta pravda ukinuta pomilovanjem”, rekla je Sarah Holewinski, direktorica organizacije.

“Radi se o četvorici nevinih dječaka”

S druge strane, ova vijest je razveselila pristaše vojnih dobavljača koji su od početka tvrdili da istraga nije pravilno provedena i da su kazne bile prestroge.

“Paul Slough i njegovi kolege nisu zaslužili provesti ni jednu minutu u zatvoru”, rekao je Brian Heberlig, Sloughov odvjetnik.

“Radi se o četvorici nevinih dječaka i to je potpuno opravdano”, rekao je Bill Coffield, odvjetnik Evana Libertyja.

Među ubijenima i 9-godišnji dječak

Paul Dickinson, odvjetnik koji je zastupao šest iračkih obitelji u građanskoj parnici protiv Blackwatera, rekao je kako će obitelji žrtava vjerojatno smatrati da ih je američka vlada iznevjerila. Među njegovim klijentima su i roditelji 9-godišnjeg dječaka koji je ubijen dok je sjedio u stražnjem dijelu očeva automobila.

“To je bilo pokolj nedužnih civila. Konvoj Blackwatera prekršio je naredbu i izašao iz Zelene zone te počeo neselektivno pucati u automobile u kojima su bili ljudi koji su išli na posao. Njihovi meci su probijali kroz krovove automobila, taksija i autobusa”, rekao je jučer Dickinson i dodao kako će ovo ozbiljno naškoditi međunarodnom ugledu Sjedinjenih Država.

Autor: Index.hr