Trump o avioliniji Beograd – Priština: Još jedna pobjeda

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump oglasio se na Twitteru povodom potpisivanja pisma o namjerama Kosova i Srbije sa njemačkom aviokompanijom Lufthanza o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Prištine.

“Svi su govorili da se to ne može ostvariti. Međutim, prvi put u posljednjih dvadeset pet godina, biće uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Kosova. Još jedna pobjeda – zahvaljujući ambasadorima Robertu O’Brajenu i Ričardu Grenelu”, napisao je Trump.

Srbija i Kosovo potpisali su u ponedjeljak u Berlinu pismo o namjerama sa njemačkom aviokompanijom Lufthanza o uspostavljanju avionske linije Beograd-Priština.

Nije međutim poznato kada bi ta aviolinija mogla i zvanično da zaživi.

Vazdušna linija između dva grada u prekidu je dvadeset jednu godinu.

Dokument su, u zgradi američke ambasade, parafirali Milun Trivunac, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije i Eset Beriša, direktor Autoriteta civilnog vazduhoplovstva Kosova (AVCK).

Potpisivanju su prisustvovali Robert O’Brajen, savetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu bezbjednost i Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bijele kuće za Srbiju i Kosovo.

Grenel je tim povodom na Twitteru napisao:

“Predsjednik Donald Trump još jednom nas je doveo do historijske pobjede. Kosovo i Srbija danas su potpisali dogovor o uspostavljanju prvog direktnog leta između Prištine i Beograda u posljednjih 21 godinu”.

Grenel se zahvalio “Lufthanzi”, NATO-u, Robertu O’Brajanu i liderima Kosova i Srbije.

Ovo je i prvi rezultat Grenela koga je Tramp u oktobru, 2019. imenovao za specijalnog izaslanika za dijalog između Srbije i Kosova.

Autor: RSE