Trump: Američki ljekari profitiraju od smrtnih slučajeva izazvanih koronom

Svijet Vijesti

Dok SAD bilježe svjetski rekord u broju zaraženih korona virusom, predsjednik SAD-a Donald Trump tvrdi da američki ljekari profitiraju od smrtnih slučajeva izazvanih posljedicama COVID-19, prenosi CNN.

Trumpov zastrašujući napad na ljekare, kako izvještava CNN, dešava se u vrijeme kada SAD bilježe novi globalni rekord u broju novozaraženih u jednom danu, a 17 država se bori s nedostatkom bolničkih kreveta.

Umjesto plana kako prevazići pandemiju, Trump iznosi tvrdnje da američki ljekari uvećavaju brojke slučajeva korona virusa jer “dobijaju više novca ukoliko neko umre od korone”, navodi CNN.

“Naši ljekari su vrlo pametni ljudi. Ono što govore jeste da im je žao i da svi umiru od COVID-19. Međutim, dok ljekari iz drugih zemalja navode osnovne bolesti kao uzroke smrti pacijenata, američki ljekari odabiru korona virus. Kod nas kad postoji sumnja, bira se COVID-19. Sada će oni reći kako je strašno što sam ovo rekao, ali to je istina. Tako dobijaju više novca i profitiraju”, rekao je Trump na skupu u Mičigenu.

“Ljekari i medicinske sestre svakodnevno odlaze na posao kako bi spasili živote ljudi. Rade svoj posao. Donald Trump bi trebalo da prestane da ih napada i da radi svoj posao”, rekao je Joe Biden na skupu u Minesoti.

Trumpove tvrdnje o ljekarima profiterima izazvale su bijes radnika u zdravstvenom sistemu.

Predsjednica Udruženja medicinara SAD-a Susan Bailey rekla je da je Trumpova optužba zlonamjerna, nečuvena i potpuno pogrešna.

Autor: Fonet.rs