Trideset rupa kod Petrinje, najveća u selu Mečenčani, neke su u blizini kuća

Svijet Vijesti

Najveća rupa koja se otvorila u zemlji u hrvatskom selu Mečenčani, kod Petrinje poslije zemljotresa na tom području, i dalje se širi.

Rupa, širine dvadesetak i dubine od najmanje pet metara, ograđena je i poslije geoloških ispitivanja biti će odlučeno o eventualnoj sanaciji, utvrdili su danas geolozi.

“Riječ je o urušavanju nastalom kombinacijom sufozije i okršavanja krečnjačke stijene ispod tla natopljenog vodom. Ispiru se sitne čestice i stvaraju šupljine, a potres je bio okidač da se ovo dogodi u ovakvim razmjerama”, rekao je za Hinu Josip Terzić, načelnik Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta.

On je rekao i kako je nakon obilaska područja u okolini sela između Petrinje i Hrvatske Kostajnice prijavljeno tridesetak rupa od kojih su i neke u neposrednoj blizini kuća, ili kao ova najveća, na njivi.

Dodao je i da će se uskoro na širem području snimati stanje bespilotnim letjelicama kako bi se utvrdilo ima li više rupa u zemlji u okolini.

“Policija je ogradila rupu i to je sve što se moglo uradititi u ovom trenutku. Što se tiče sanacije, geolozi će nakon svojih istraživanja ustupiti podatke geotehničarima i građevinarima koji će, po pravilima svoje struke, odlučiti je li potrebno i mogu li se uopće takve rupe sanirati”, zaključio je Terzić.

Autor: Pogled.ba