Tramp prijeti Turskoj vrlo oštrim sankcijama zbog napada na Siriju

Nadamo se da ih nećemo morati upotrijebiti, ali ako bude potrebno, mi možemo neutralizirati gospodarstvo Turske

Američki predsjednik Donald Tramp(Trump) je odobrio, iako ih za sada nije aktivirao, “vrlo oštre sankcije” Turskoj koja je na sjeveru Sirije pokrenula sveobuhvatnu ofenzivu protiv Kurda, izjavio je danas američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) dok UN javlja da je oko 100.000 ljudi raseljeno u tri dana ofanzive.

-Tramp namjerava potpisati ukaz kako bi Tursku odgovorio od nastavka vojne ofanzive na sjeveroistoku Sirije. Radi se o vrlo oštrim sankcijama. Nadamo se da ih nećemo morati upotrijebiti, ali ako bude potrebno, mi možemo neutralizirati gospodarstvo Turske – poručio je ministar.

I američki ministar odbrane Mark Esper potvrdio je da se Vašington “snažno protivi” turskoj vojnoj invaziji na Siriju, ali da neće svoje vojnike uputiti na teren kako bi se našli usred “dugovječnog sukoba” između Ankare i Kurda.

-Želim biti jasan, mi ne napuštamo kurdske partnerske snage – istaknuo je Esper, dodajući da će američke snage ostati uz Kurde u dijelovima Sirije.

Priznao je da je Turska stavila SAD u “težak položaj”. Također je kazao da je Turska upozorena na “štetu koju nanosi bilateralnim odnosima” s SAD-om.

Autor: Avaz.ba