Tramp: Njemačka je najvrijednija saveznica SAD-a

Američki predsjednik Donald Tramp odao je u subotu priznanje Njemačkoj navodeći da ona jedna od “najvrijednijih saveznica” SAD.

“Hladni rat je odavno završen, ali tiranski režimi u svijetu nastavljaju da koriste totalitarističke taktike ugnjetavanja sovjetskog tipa, a to baca trajnu sjenku na istoriju”, piše u saopštenju Bijele kuće povodom 30 godina od rušenja Berlinskog zida, navršenih danas.

Tramp je dodao da će SAD nastaviti da sarađuju s Njemačkom da bi “plamen slobode gorio kao plamen nade i mogućnosti za cijeli svijet”.

Odnosi Vašingtona i Berlina su zahladnjeli od dolaska Trampa na vlasti.

Američki predsjednik redovno kritikuje njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog njene politike prijema migranata, a Njemačku što kao članica NATO-a ne ispunjava svoje finansijske obaveze.

Rušenjem Berlinskog zida 9. novembra 1989. pala je “Gvozdena zavjesa” koja je dijelila Evropu od Drugog svjetskog rata na socijalistički istok i kapitalistički zapad. Sljedeće godine se ujedinila Njemačka koju su savezničke sile, pobjednice Drugog svjetskog rata, poslije pada nacista bile podijelile i stavile pod svoju kontrolu.