Toranj Eiffel zatvorio vrh

Dama od zeljeza se uredjuje

Kao i svake godine pariska Dama od zeljeza, u svijetu slavni toranj Eiffel, zatvorila je svoj vrh zbog preuredjenja i obnove. Od 7 sjecnja do prvog veljace zaustavljen je uspon jer se renoviraju i cuvena, crvena dizala ali objekt nastavlja nocu svjetliti 10 minuta svaki sat, posebnim lampicama, naliceci na svemirski brod.

Da bi mogli posmatrati Pariz sa visine od 300 m, odnosno sa vrha slavnog tornja, turisti i znatizeljnici ce malo pricekati! Da bi se moglo primiti 7 milijuna osoba, koliko ih prosjecno posjeti zdanje svake godine, neophodno je obnoviti kablove, toalete, drveni pod verandi, radijatore, cijelo osvjetljenje pa neprocjenljivo stepeniste. Toranj je izlozen suncu, kisi, cestim promjenama temperature jer su u Gradu svjetlosti noci za 10°C hladnije od dana i ljeti i zimi.Cesti vjetrovi, takodjer, uticu na promjene zeljezne strukture objekta jer ako je u gradu brzina vjetra 50km na sat, na vrhu Eiffelovog tornja je za 30km veca!

Cekajuci kraj radova, posjetitelji nece ici na vrh ali mogu vidjeti drugi kat dizalom ili uspinjanjem stepenicama, sa kojih se pruza predivan pogled na Pariz. Na prvoj razini je napravljena terasa zimskih sportova, sa natkrivenim prostorom za odmor i barom u kojemu se proizvode kukiji.
Zdanje se nalazi u aveniji Anatole France, na broju 5!

Autor: Dzana Mujadzic