Tegeltija: Neusvajanje odluke o privremenom finansiranju nanijelo bi ogromnu štetu RS-u

BiH Vijesti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je Srni da bi neusvajanje odluke o privremenom finansiranju državnih institucija dovelo do situacije da budžet bude u velikom suficitu, a budžet RS opterećen sa dodatnih 70 miliona KM koji je već uplaćen u institucije BiH.

Upitan da prokomentariše tvrdnje opozicije da su Vijeće ministara i ministri iz RS-a usvajanjem odluke o privremenom finansiranju prekršili zaključke Narodne skupštine RS, Tegeltija je rekao Srni da ministri iz RS i on lično nikada neće prekršiti zaključke Narodne skupštine i da će se uvijek ponašati u skladu s njima. On je podsjetio i da su za odluku glasali svi ministri iz RS, uključujući i ministra Miloša Lučića iz DNS-a koji je opozicija.

– Vijeće ministara još od 23. jula ne zakazuje sjednice niti donosi odluke, a zaključcima parlamenta RS, između ostalog, definisano je da se mogu donositi samo one odluke koje su u interesu RS. Jedna od tih odluka koja je apsolutno u interesu RS jeste odluka o privremenom finansiranju koju smo jučer usvojili – istakao je Tegeltija.

On je naglasio da su o tome bili upoznati svi lideri političkih partija i vlasti i opozicije u RS i niko od njih nije imao ništa protiv njenog donošenja.

– Nedonošenje ove odluke bilo bi jako štetno po RS. Građani moraju znati da će RS u četvrtom kvartalu od svojih indirektnih poreza za finansiranje državnih institucija izdvojiti oko 200 miliona KM. Od tog iznosa predviđeno je da se sa 70 miliona KM finansiraju plate i naknade zaposlenih koji dolaze iz RS – pojasnio je predsjedavajući Vijeća ministara i dodao:

– Povezivanje ove odluke sa pismom koje smo dobili od Kristijana Šmita (Christian Schmidt) nema nikakve veze niti bilo šta zajedničko sa ovim. Na to pismo nismo ni reagovali niti smo željeli da reagujemo, jer je ono upućeno meni i zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara. Šmit je u tom pismu nas samo pozvao da donesemo tu odluku. Naša odluka nema veze sa tim i da smo to željeli uraditi saopćili bismo javnosti odmah – rekao je Tegeltija.

Autor: Srna / Avaz.ba