Sve više mladih traži pomoć psihijatra zbog mentalnih problema

Američka istraživanja pokazala su da se broj posjeta hitnoj pomoći zbog mentalnih problema znatno povećao, a naučnici su istakli i glavne uzroke tome.

Istraživanja sprovedena u martu prošle godine pokazala su da raste broj mališana koji traže pomoć zbog mentalnih zdravstvenih problema.

Od 2011. do 2015. desio se ogroman skok u posjetama psihijatru onih koji imaju između šest i 24 godine. Broj posjeta se uvećao za čak 28 posto.

Autor studije Luter Kalb istakao je da je to postao trend, što uopšte nije iznenađenje, jer već neko vrijeme postoji povećan nivo posjeta hitnoj pomoći zbog mentalnih stanja.

Zbog čega se sve to dešava među mladima?

“Povećan broj pokušaja samoubistava i upotrebe opioida su sigurno jedni od faktora”, rekao je Luter.

Ogromno prisustvo društvenih mreža u životima djece takođe ima znatnu ulogu kada je rizik od mladalačke depresije u pitanju, mada, dodaje Kalb: “Nepoznato je da li društvene mreže igraju ulogu u povećanom broju posjeta psihijatru”.

Još jedna zastrašujuća činjenica jeste da su se, za vrijeme spomenutog vremenskog okvira (od 2011. do 2015), posjete adolescenata psihijatru, a povodom samoubilačkih misli i pokušaja samoubistva više nego duplirale.

Jedna od učesnica ove studije, Suzan Dafi, takođe profesor i doktor pedijatrije, istakla je komplikovanu sliku današnjeg društva ističući siromaštvo, nasilje, porodično nasilje, uticaj društvenih mreža na depresiju, rizik od osame i anksioznosti, prenatrpanost informacijama. Međutim, posmatrajući sve moguće razloge, ona je je istakla da su trendovi ipak najčešći razlog za česte odlaske kod psihijatra.

Podaci su pokazali da je preko 20 posto adolescenata, između 13 i 18 godina, doživjelo neku vrstu mentalnog problema, takođe.

S obzirom na to da su hitne posjete postale trend među mladima, rezultati istraživanja i nisu pretjerano veliko iznenađenje.

Autor: yumama