Sve utakmice Lige prvaka i Evropske lige počinju minutom šutnje za Emiliana Salu

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) potvrdila je da će sve utakmice Lige prvaka i Evropske lige početi minutom šutnje te da će na taj način biti odata počast preminulom napadaču Emilianu Sali.

Sala je sredinom januara napustio Nantes i u transferu vrijednom 17 miliona eura pojačao Cardiff, a kada se iz Velsa vratio u Francusku kako bi se pozdravio sa svojim bivšim saigračima, na letu koji ga je vraćao na Otok zajedno s pilotom nestao je između Francuske i Engleske.

Potraga je završena nakon tri dana s obzirom na to da je procijenjeno da Sala i pilot gotovo sigurno nisu preživjeli, a ubrzo su brojne svjetske zvijezde donirale novac kako bi se nastavila privatna potraga. Upravo kroz privatnu potragu dvije sedmice nakon nesreće pronađena je olupina smrskanog aviona, a u njoj je identificirano tijelo Emiliana Sale.

Salino tijelo identifikovano je 7. februara, a tijelo pilota Davida Ibbotsona još uvijek nije pronađeno i za njim se još uvijek traga.

“U ime UEFA-e bih želio izraziti iskreno saučešće porodici Emiliana Sale. Molim sve navijače širom Evrope da u narednim danima odaju počast u sjećanje na Emiliana Salu”, istakao je Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e.

Klubovi koji igraju UEFA-ina takmičenja će također nositi crne trake kao još jedan znak sjećanja na Emiliana Salu, igrača koji je rođen u Argentini, ali je veći dio svoje karijere proveo u Francuskoj.