Sve je više odbijenica umjesto viza za Njemačku

Prošle godine odbili su mi dati vizu. Isto se desilo i nedavno. Sva dokumentacija bila je spremna, čekao me siguran posao. Nakon deset mjeseci mukotrpnog prikupljanja papira, učenja i polaganja jezika, dobio sam opet odbijenicu.

Ovo je samo jedan od mnogih komentara na društvenim mrežama, u kojima se građani BiH žale da su im uskraćene vize za odlazak i rad u Njemačkoj.

Riješili smještaj

Mnogi su uznemireni i zbog činjenice da su već imali garantiran posao, ugovore o radu, certifikat o znanju jezika te da su riješili i smještaj. Ali, viza im je odbijena jer, kako su ih obavijestili iz Ambasade, prestala je potražnja za njihovim zvanjem.

S druge strane, iz Ambasade su nam rekli da se zapošljavanje u Njemačkoj vrši isključivo prema pravilima koja važe za radnike s područja zapadnog Balkana.

-Savezna agencija za rad obavezna je provjeriti postoji li u Njemačkoj radna snaga za neku poziciju. Ako ima radnika, onda Savezna agencija za rad ne može izdati saglasnost za zapošljavanje – navode iz Ambasade.

Zbog toga se, tvrde, i odbijaju vize onima koji žele u Njemačku.

Detaširani radnici

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je za „Avaz“ da još nisu riješeni ni problemi 200 radnika koje čekaju sigurni poslovi u Njemačkoj.

-Ambasada je, kada su u pitanju ovi radnici, malo popustila, ali problem nije riješen kako smo mi tražili i kako je trebalo biti – rekao je Jašarspahić. Odgovore ima samo Savezna agencija

Iz Njemačke ambasade u BiH ističu da zapošljavanje radnika ovisi o ponudi i potražnji.

-Ponuda i potražnja u pojedinim granama, naprimjer u ugostiteljstvu, podliježe promjenama, ovisno o sezoni i regiji. Informacije o odbijenicama za određene sektore i za određene regije može dati jedino Savezna agencija za rad – kazali su iz Ambasade.

Autor: Avaz