Suđenje Donaldu Trampu odgođeno za 8. februar

Svijet Vijesti

Rukovodstvo američkog Senata saglasilo se da će proces opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) odgoditi do 8. februara.

Lider većine u Senatu sugerisao je da će ovim predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) dobiti dodatno vrijeme da iznese svoj program koji je ranije najavio.

Početak procesa

Trump se suočava sa opozivom na osnovu optužbi da je podsticao na nasilje nakon što su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa početkom januara.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) izjavila je ranije da je inicijativa za opoziv Trampa biti početkom sedmice poslata Senatu i to će značiti početak procesa.

Međutim, rukovodstvo Senata postiglo je saglasnost da izmijeni regulative i da odgodi početak procesa za dvije sedmice.

Više vremena za pripremu slučaja

Senator Mič Mekonel (Mitch McConell) tražio je početak procesa u februaru kako bi Trampov tim imao više vremena za pripremu slučaja.

U Predstavničkom domu prošle sedmice izglasan je opoziv Trumpa, a u Senatu je potrebna dvotrećinska većina, ali nije poznato koliko će se predstavnika Republikanske stranke pridružiti demokratama u glasanju.

Ukoliko bude izglasan opoziv, Tramp neće više moći da se kandiduje. Ujedno, on će biti jedini predsjednik SAD koji se suočava sa opozivom nakon odlaska iz Bijele kuće.

Autor: Avaz.ba