Sud u Bavarskoj potvrdio zabranu prosvjeda protiv epidemioloških mjera

Sport Vijesti

BAVARSKI sud potvrdio je zabranu skupa do 30.000 ljudi koji je za subotu u Münchenu planirao pokret Querdenken (Oni koji razmišljaju drugačije) prosvjedujući protiv vladinih epidemioloških mjera.

Pokret Querdenken ojačao je u Njemačkoj posljednjih mjeseci tvrdeći da vladina ograničenja radi sprječavanja širenja koronavirusa zadiru u prava građana.

Bavarski viši upravni sud potvrdio je zabranu u petak, nakon što su gradske vlasti u Münchenu odlučile da se demonstracije ne mogu održati. Tu je odluku već podržao upravni sud u Münchenu.

Sud ne vjeruje da će se prosvjednici pridržavati mjera

Grad je s pravom zaključio da skup nije opravdan jer krši zakon o zdravstvenoj zaštiti, rekao je sud.

Organizatori su u početku odbili pristati na pridržavanje epidemioloških mjera tijekom prosvjeda kao što su nošenje zaštitnih maski i održavanje udaljenosti.

Tijekom sudskog postupka promijenili su stajalište i uvjeravali da će se pridržavati mjera, no sud je to ocijenio “čisto proceduralnom taktikom” i “nevjerojatnim”.

Na odluku bavarskog suda ne može se uložiti žalba.

Na proteklim skupovima Querdenkena uočene su i skupine desničarskih ekstremista, kao i pristaše pokreta Reichsbuerger (građani Reicha), koji odbacuju legitimitet moderne njemačke države.

Njemačke su vlasti nedavno upozorile da pokret protiv epidemioloških mjera postaje sve radikalniji.

Autor: Index.hr / Hina