Stigao je ošrar odgovor Miloradu Dodiku: Drina je granica između BiH i Srbije i tako će zauvijek ostati

Stranka demokratske akcije (SDA) reagovala je na Dodikovu sugestiju kako će “popiti Drinu” ukoliko ona, kao “srpska rijeka”, predstavlja granicu između BiH i Srbije.

“Posljednjom u nizu provokacija, kojom Drinu proglašava ‘srpskom rijekom’, Dodik duboko tone u glib velikodržavnih ideja koje su u 20. stoljeću od ove rijeke napravile najveću masovnu grobnicu nevinih civila čija je jedina ‘krivica’ bila što nisu Srbi. U Bosni i Hercegovini ne postoje srpske, bošnjačke ili hrvatske, već samo bosanskohercegovačke rijeke. Jedna od njih – Drina – stogodišnja je državna granica između Bosne i Hercegovine i Srbije. Tako će zauvijek i ostati. Miloradu Dodiku, drugim zvaničnicima entiteta RS, ali i pojedinim zvaničnicima Republike Srbije, konačno bi moralo postati jasno da nikada i ničim neće moći ugroziti Bosnu i Hercegovinu i njene međunarodno priznate granice. Svojom sadašnjom politikom jedino mogu ugroziti stabilnost cijele regije i dovesti u pitanje Dejtonski mirovni sporazum, a time i unutrašnju entitetsku strukturu BiH koja je nastala u Dejtonu”, zaključuju iz SDA.

Podsjetimo, u najavi intervjua s Miloradom Dodikom, novosadski Centar za društvenu stabilnost istakao je dramatični trenutak u kojem predsjedavajući Predsjedništva BiH “pije Drinu”, odnosno čašu vode koja predstavlja granicu između BiH i Srbije.