Sport terapija: kretanje i rekreacija umjesto lijeka

U eri savremene tehnologije, gdje ljudske pokrete zamjenjuju mašine, a boravak u prirodi postaje samo privilegija onih koji u njoj žive, sjedenje u kancelarijama pred kompjuterom, u automobilima, pa i kući uz TV, neminovno stvara teške posljedice po naše zdravlje. Da bi se sve to izbjeglo, ljekari savjetuju rekreaciju kao značajnu komponentu u očuvanju i jačanju zdravstvene i radne sposobnosti u savremenim uslovima rada.

Šta je u stvari rekreacija?

Riječ rekreacija potiče od latinske riječi „re-creare“, što znači ponovno stvaranje, obnavljanje, osvježenje, okrepljenje, zabava, razonoda, odmor u slobodnom vremenu. Najkraće, rekreacija predstavlja prirodnu, životnu i neophodnu funkciju svakog ljudskog bića.

Rekreacija kao lijek

Umjesto da strahujemo od mogućih oboljenja, nasljednih predispozicija, stresa, umjesto da se mučimo raznim dijetama, bolje je da krenemo u šetnju na svježem vazduhu. Stručnjaci su utvrdili da rekreativno bavljenje sportom i fizičko vježbanje mogu omogućiti šezdesetogodišnjacima da imaju iste funkcionalne kapacitete kao i osobe od 40 godina koje ne treniraju redovno. Brojna su naučna istraživanja koja potvrđuju da redovna tjelesna aktivnost produžava život i odlaže proces starenja. Dakle, da bi ste bili dugo zdravi, morate biti fizički aktivni.

Međutim, šta ako već bolujete od neke hronične bolesti, da li je dozvoljeno da se bavite fizičkim aktivnostima? Rekreacija može da vam pomogne da otklonite ili ublažite mnogobrojne zdravstvene tegobe. Naravno, to ne znači da bi trebalo da praktikujete sport po svaku cijenu, već da odaberte vježbe koje prijaju vašem organizmu i vašem zdravstvenom stanju.

Evo i koje vježbe ljekari savjetuju za osobe koje imaju određene zdravstvene probleme.

Bolovi u leđima

Bolovi u leđima mogu biti posljedica raznih oboljenja, a kada je u pitanju fizička aktivnost, dobro će vam doći plivanje i pješačenje u prirodi, jer mogu u značajnoj mjeri da ublaže bolove. Što se tiče ostalih aktivnosti, trebalo bi da izbjegavate one u kojima se okrećete ili savijate, kao što su tenis ili košarka.

Osteoporoza

Za osobe koje pate od osteoporoze najbolja je fizikalna terapija. I mada se lako može naći dobra ambulanta za fizikalnu terapiju u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i drugim velikim gradovima širom regiona, ljekari preporučuju i rekreaciju, i to prije svega tzv. akvabik – aerobik u vodi. Tokom vježbanja u vodi nema opterećenja u zglobovima, pošto voda apsorbuje pokrete. Takođe, preporučljiv je i ples, ali samo uz laganu muziku, gdje ritam nije previše dinamičan. Obolelima od osteoporoze ljekari savjetuju i laganu vožnju bicikla i pješačenje.

Artritis

Osobama koje pate od artritisa preporučuju se šetnje, plivanje i vožnja bicikla.

Glavobolja

Istezanje tijela ili kako se popularno naziva „strečing“ može značajno pomoći svim osobama koje imaju probleme sa glavoboljom.

Loša cirkulacija

Hladne ruke i noge, kao posljedicu loše prokrvljenosti možete ugrejati kada praktikujete vodene sportove. Dovoljno je da plivate pola sata da biste podstakli bolju cirkulaciju u narednih nekoliko sati.

Nizak krvni pritisak

Dinamičniji sportovi, poput aerobika, razmrdaće vam mišiće i povratiti energiju.

Astma

Idealan sport za astmatičare je plivanje u moru, jer slana morska voda inhalira disajne puteve. Tokom hladnijih dana preporučuje se plivanje u bazenu, ali pod uslovom da je temperatura vode i zraka prijatna. Još jedna opcija za astmatičare jeste i lagani fitnes, ali isključivo  u dobro provjetrenim salama. Naravno, i pješačenje na čistom vazduhu će prijati astmatičarima.

Srčana oboljenja

Pogrešno je vjerovanje da je svaki vid rekreacije i fizičke aktivnosti opterećenje za srčane bolesnike. Naprotiv, lagano i dugo pješačenje može znatno da ojača rad srčanog mišića.

Mala škola pravilnog hodanja

Rekreativno hodanje – pješačenje je posljednih godina jako popularno i korisno za zdravlje, jer aktivira sve mišiće tijela i stimuliše sagorijevanje materija. Za jedan sat pješačenja možete izgubiti i do 800 kalorija. Takođe, kao što smo već i naveli, pješačenje može biti odlična opcija za osobe koje imaju određene zdravstvene probleme, ali samo pod uslovom da je pravilno. A šta podrazumijeva pravilno hodanje?

Glavu ne savijajte prema grudima, već je držite pravo, u prirodnom položaju, bez naprezanja u vratnom dijelu.

Ruke treba da budu savijene u laktovima i da se pomeraju naizmjenično u visini struka. Koraku lijeve noge unatrag odgovara pokret lijeve ruke unapred, i obratno. Ramena treba da budu široko razmaknuta u stranu, zabačena.

Stomak treba da bude uvučen, a predio karlice (krsta) zategnut. Ne zabacujte krsta unazad pri hodanju. Krsta treba da se pokreću sinhronizovano sa nogama. Kada hodate, ne stupajte na tlo cijelim stopalima. Težinu tijela treba rasporediti na obe noge.

Trening u zatvorenim prostorijama: Pažljivo birajte u kakvoj sali vježbate

Zagušljive, male, prljave ili mračne sale za vježbanje, mogu da uzrokuju brojne zdravstvene tegobe, prije svega alergijske reakcije. Kada treniramo u zatvorenom prostoru, upijamo prašinu i bakterije koje se nalaze u toj prostoriji. Zato je potrebno da obratite pažnju da li sala u kojoj vježbate ispunjava neophodne higijenske uslove.

Evo o čemu treba da vodite računa.

Veličina sale

Ako je sala previše mala, nećete moći normalno da dišete kada je u njoj veći broj ljudi. Takođe, u njoj nećete moći da se „razmašete“ tokom treninga, a vježbe koje zahtijevaju više prostora ćete najvjerovatnije raditi nepravilno, što je jako loše, kontraproduktivno.

Higijena u sali

Obavezno pokušajte da od osoblja saznate koliko često se sala čisti. Idealno je da pod bude prebrisan poslije svakog treninga, a dovoljno je nekoliko puta dnevno. Obratite pažnju na to da li ostali rekreativci u sali nose patike u kojima su došli od kuće ili koriste posebne patike za salu.

Vazduh u sali

Kada tražite salu za vježbanje, jedna od najvažnijih stavki bi trebalo da vam budu prozori. Ako ih nema, ako se ne mogu otvarati ili su isuviše mali, vježbanje vam neće baš tako prijati. Odaberite salu sa što većim prozorima, i vodite računa da postoji mogućnost  njihovog otvaranja radi provetravanja prostorije za vježbu.

Osvetljenje

Jako svjetlo popravlja raspoloženje, daje snagu i energiju i omogućava vam da jasno vidite instruktora, ostale rekreativce, ali i da možete da napravite procijenu koliko je sala za vježbanje čista i uredna.