Spajaju se BMW i Mercedes-Benz pod isti krov

Ono što je do jučer djelovalo nespojivo, danas se ostvaruje pa će od petka 22. veljače BMW i Mercedes-Benz djelovati pod istim krovom.

Odnosno, preciznije BMW i Damiler, u čijem je vlasništvu Mercedes-Benz. Suradnja koju su najavili još u travnju 2018. godine odnosi se prvenstveno na područje suvremene mobilnosti, prenosi Automobili.hr.

Njemački dvojac u posljednje vrijeme prisutan je u “Car sharing” sustavu zbog niza povezanih usluga kao što su; ChargeNow, Clever Taxi, Chaffeur Prive i mnogi drugi. Osnova razvoja i suradnje biti će nova mobilna aplikacija sa ciljem ponude funkcionalnosti svih prethodnih počevši od najma taksija do dijeljenja automobila, pristojbi za parkiranje, traženja električnih punionica i mnogih drugih značajki. Iako je suradnja dugo planirana, sada je dobila zeleno svjetlo od američkih vlasti.

Car sharing odnosno dijeljenje automobila baš poput elektromobilnosti, jedan je od pravaca u kojem će se automobilski svijet razvijati ili se već razvija. Zapravo, tvrtke koje se bave time već su upoznate, a u bližoj budućnosti navedeno će biti još razvijenije. Upravo taj razvoj uočen je od strane vodećih proizvođača automobila gdje sve više dolazi i do međusobne suradnje.

Car2Go Mercedes-Benza i DriwNow koji je razvio BMW već su se dokazali na tržištu pa zajedno imaju u ponudi više od 20.000 vozila u 31 zemlji svijeta. Europska komisija odobrila je strateško spajanje 11. studenog 2018. godine, a sad su i riješene sve međusobne administrativne razlike.

Sjedište zajedničkog Joint Mobility Company je u Berlinu, a po svemu sudeći ovo spajanje je tek prvi korak prema još bližoj suradnji do jučer velikih rivala. Naime, Njemački proizvođači najavili su i zajednički razvoj novih modela, a prvi rezultati vidjet će se 2025. godine, kad će dijeljena tehnologija stići u prodaju. Zajedničkim snagama bit će konstruirani BMW Serije 1, Mercedes-Benz A-klase i Mercedes-Benz C-klase. No, prije zajedničkih modela fokus će biti na ubrzanom razvoju sustava za samovozeće mogućnosti. Za tu namjenu već su osigurane investicije od nekoliko milijardi eura, a sve s ciljem da se pretekne nove igrače na tom tržištu kao što je tvrtka Waymo.

Već 2025. godine vidjet će se rezultati udruženih snaga. Naime, tada će na tržište stići novi BMW Serije 1 i novi Mercedes-Benz A-klase.

Autor: Automobili.hr