Slovenija bi zadržala zimsko računanje vremena, Hrvatska sklonija ljetnom

Nakon nesporazuma oko Piranskog zaljeva, kadroviranja u Krškom, pršuta, a onda i terana, sad je na pomolu novi razdor između Hrvatske i Slovenije. Ovaj put je riječ o vremenskoj zoni jer Evropska unija od 2021. godine najvjerojatnije ukida izmjene zimskog i ljetnog načina računanja vremena.

Naime, kako je Jutarnjem listu potvrđeno iz slovenskog Ministarstva infrastrukture, Slovenci su najbliže tome da se odluče za zimsko računanje vremena. Iz slovenskoga Ministarstva tokom vikenda su pojasnili da je riječ o zadržavanju zimskog odnosno srednjoevropskog sistema računanja vremena (GMT +1), kojem trenutačno pripadaju i sve slovenske susjede.

Slovenska odluka, napominju dalje u svojoj službenoj izjavi, još nije konačna jer je u toku savjetovanje između zemalja regije s namjerom da se susjedne zemlje među sobom ipak koordiniraju te odaberu zajedničku vremensku zonu. No, iako su Slovenci, tvrde, svim susjednim zemljama uputili dopise s nekoliko pitanja vezanih uz njihova razmišljanja o vremenskoj zoni kojoj bi rado pripadale, zasad im ni iz jedne od njih navodno nije stigao nikakav odgovor.

Odgovora nema ni iz Hrvatske, a neslužbene informacije iz Ministarstva prometa, mora i infrastrukture govore kako ta institucija od susjeda Slovenaca na tu temu nije niti primila nikakav dopis.

Osim toga, neslužbeni je stav da su Hrvati ipak skloniji odabiru ljetnog načina računanja vremena, ponajviše zato što više pogoduje grani turizma koji se u Hrvatskoj i dalje većinom svodi na “sunce i more”.

“Još uvijek nismo odradili nikakve službene konzultacije s Ministarstvom turizma, no neslužbene su poruke da bi nam više odgovarao ljetni sustav. Trenutno nam ova tema baš i nije bila u fokusu, no moguće je da ćemo zagovarati suprotno od onoga što očito zagovaraju naši susjedi Slovenci”, neslužbeno je rečeno iz Ministarstva prometa.

Baš kao što bi ljetno računanje vremena navodno bilo primjereno za hrvatski turizam, jednaki argument u prilog zimskom računanju vremena imaju Slovenci koji su, više nego po suncu i moru, poznatiji po zimskim turističkim programima, zdravstvenom i wellness turizmu.

Preporuka Evropskog parlamenta po tom je pitanju svakako da se susjedne zemlje međusobno dogovore kako pripadanje različitim vremenskim zonama ne bi prouzročilo teškoće na prometnom, ali i brojnim drugim tržištima.

Ne uspiju li međusobno pronaći neki zajednički jezik, Odbor za promet Evropskog parlamenta najvjerojatnije će procjenjivati odabir svake države članice ponaosob, s namjerom da odabir zimskog odnosno ljetnog računanja vremena ne uzrokuje teškoće na unutarnjem tržištu EU.

Toga su svjesni i Slovenci koji su očito odlučili preduhitriti hrvatsku ravnodušnost prema tom važnom pitanju pa su među prvima u susjedstvu stali zagovarati zimsko računanje vremena.

Ipak, napominju da su spremni pregovarati.

“Ako će sve susjedne zemlje zadržati zimsko računanje vremena, zadržat će ga i Slovenija. No, ako će se pokazati da EU i susjedi ipak žele ljetni izračun vremena onda će slovenska Vlada raspraviti o potpori ovoj odluci”, stoji u odgovoru slovenskog Ministarstva infrastrukture Jutarnjem listu.

Autor: Jutarnji.hr