Slijedeci 25 Bond u Dubrovniku

Najveci otvoreni filmski studio na svijetu

Andro Vlahusic, bivsi gradonacelnik Dubrovnika je izjavio kako ce grad pod Srdjem, navjerovatnije biti dekor snimanja, 25 nastavka cuvene sage o Jamesu Bondu.

Navodno se ovih dana ozbiljno pregovara jer “Perla Jadranskog mora” , moze ostvariti uvijete za prihvacanje drugih produkcija, nakon “Robina Hooda”.Snimanje Bonda se predvidja za kraj tekuce i pocetak slijedece, 2018 godine.

Znalacki se realiziraju projekti od prije osam godina pa Dubrovnik postaje najpoznatiji, otvoreni filmski studio na svijetu. Osim “Hooda” zasigurno ce se snimati jos dvije znacajne planetarne produkcije, od kojih je jedna grandiozan projekt kuce Disney.

Uprkos izjavama da mu je dosta tumacenja najcuvenijeg agenta “njezinog velicanstva”,Daniel Craig ce ponovo biti Bond za svotu od 140 000 eura. Ne napusta je jer je po glumcevim rijecima “najunosniji filmski posao na svijetu”!

Vlahusic je takodjer potvrdio kako zamisao da Dubrovnik postane najpoznatiji regionalni filmski centar, ima podrsku Ministarstva kulture, i “Embassy Films”. Nekadasnji gradonacelnik je otkrio kako je izvrsena detaljna analiza najpoznatijih, planetarnih filmskih studija, njihovi prostori, prednosti i nedostaci.Od oko 30 km udaljenosti od jezgra Starog grada, vec su utvrdjene lokacije, pogodne za izgradnju buduceg Studija. Objekt ce posluziti i u druge namjene, poput organiziranja znacajnih skupova ili kolokvija, a bice upotrebljen i za cuvene, Ljetnje igre.

Autor: Dzana Mujadzic