Širom Velike Britanije protesti protiv Trumpa: “Trump nisi dobrodošao”

U prijestolnici Londonu kao i u brojnim drugim gradovima Velike Britanije održani su protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se od jučer nalazi u posjeti britanskoj prijestolnici.

Protesti protiv njegove posjete održani su u organizaciji poznate britanske antiratne organizacije Stop The War Coalition (STWC).

Veliki broj demonstranata okupio se u blizini rezidencije “Chequers” u blizini Londona kako bi pokazali protivljenje Trumpovoj posjeti Velikoj Britaniji, javlja Anadolu Agency.

Demonstranti su također pozvali da budu otkazani planirani sastanci premijerke Therese May i britanske kraljice Elizabete II. s američkim predsjednikom.

Okupljeni su uzvikivali slogane kako bi poručili da Trumpa ne žele vidjeti u Londonu, oštro kritikujući njegovu politiku, napominjući da je riječ o političaru koji je rasista i koji mrzi žene.

Proteste protiv Trumpa su podržali i Muslimansko vijeće Britanije (MBA) kao i “Prijatelji Al-Akse”, organizacija koja podržava Palestinu i štiti prava Palestinaca.

Brojni demonstranti su se okupili i na trgu “Trafalgar”, uzvikujući slogane “Gubi se Trump” i “Trump vrati se kući”, “Trump nisi dobrodošao”.

Očekuje se da će biti nastavljeni protesti na različitim lokacijama tokom Trumpove četverodnevne posjete Engleskoj i Škotskoj.

Britanski mediji su prije same posjete pisali da će predsjednik SAD-a uglavnom izbjegavati London, gdje su najavljeni brojni protesti protiv njegovog dolaska

Top