Sirija tvrdi da je Izrael raketama napao Latakiju gdje se nalazi ruska baza

Svijet Vijesti

SIRIJSKA protuzračna obrana oborila je nekoliko izraelskih raketa koje su ciljale sredozemnu luku Latakiju, izvijestila je danas sirijska vojska o tom rijetkom napadu na regiju iz koje dolazi sirijski čelnik i u kojoj se nalazi ruska zračna baza. 

Sirijska vojska priopćila je kako su zračni napadi krenuli u 2 sata ujutro te su pogodili nekoliko područja uz jugozapadnu obalu Latakije. Jedan civil je ubijen, a šest ozlijeđeno kad je jedna od raketa pogodila tvornicu plastike u tom gradu. 

“Naša protuzračna obrana presrela je rakete agresora i oborila neke od njih”, stoji u priopćenju.

Ruska zračna baza

Državni mediji ranije su izvijestili kako je izraelski napad pogodio i grad Hifu te Misjaf u provinciji Hama. Izraelska vojska još nije komentirala te navode. 

Iako je Izrael proteklih godina često ciljao razne dijelove Sirije, to se rijetko događalo u Latakiji u čijoj je blizini ruska zračna baza Hmeimim. 

Rakete su navodno pogodile i grad Džabla na sjeverozapadu provincije Latakija, bastionu manjinskih Alavita kojima pripada sirijski predsjednik Bašar al Assad i koja dominira vojskom. 

Zapadni obavještajni izvori tvrde kako je Izrael posljednjih mjeseci pojačao aktivnost protiv iranskih ciljeva u Siriji, a mete su mu najčešće istraživački centri za razvoj oružja, spremišta oružja i vojni konvoji koji prenose rakete iz Sirije u Libanon, piše agencija Reuters. 

Autor: Hina