SFF naveca oblasna filmska smotra od 11 do 18 kolovoza

54 zemlje ucesnice manfestacije

Ovogodisnje, 23 izdanje Sarajevo Film Festivala, najveceg oblasnog slavlja sedme umjetnosti organizirano od 11 do 18 kolovoza, zapocelo je poznatim i nagradjivanim ostvarenjem Akija Kaurismakija “Druga strana nade”. Manifestacija od 18 programa, pokazuje 235 filmova iz 54 zemlje. Medju njima je 111 dugometraznih, 137 cjelovecernjih, igranih, 70 dokumentarnih, 124 kratka i 28 animiranih. Projiciraju se 43 svjetske i 23 medjunarodne premijere.

Srce Sarajeva koje je zamislila i ostvarila galska modna kreatorica, rediteljica i humanitarna djelatnica Agnès Bourgeois, poznatija kao agnès b. sto je i financijskom pomoci omogucila prva, ratna izdanja manifestacije, dobice John Cleese za poseban doprinos planetarnom filmu. Umjetnik poznat po mnostvu kvalitetnih ostvarenja je sa Sir Anthonyjem Jayem oformio tvrtku za poslovnu obuku Video Arts sto je za dva desetljeca ostvarila 120 trening videa, zauzevsi vodece mjesto u cijeloj Americi. Cleese je napisao i dvije knjige sa psihijatrom Robinom Skynerom “Kako prezivjeti osobnu obitelj” i “Kako zivjeti svoje postojanje”. Aktualno djeluje kao rektor Sveucilista Cornell. Drugi dobitnik vrijednog priznanja je americki reditelj galskog porijekla Oliver Stone, “oskarovac” i autor vec kultnih ostvarenja “Apocalypse Now”, “JFK”, “Nixon” ili “The Doors”, sto je razocarao fanove i mnostvo ljubitelja njegovih filmova nedavno pokazanom tv serijom, posvecenoj Vladimiru Putinu.

Bogati iskustvom, organizatori i programatori festivala usmjerili su pozornost na jacanje postojecih segmenta sa Cine Link Industry Days kao i obrazovanju, programom Cine Talents. Pokrenut je i poduhvat natjecateljskog programa posebne novine nazvan Studentski film, posvecen oblasnim filmskim ustanovama i akademijama. Festival posjeduje i dvije nove lokacije House of Shorts i Kazaliste mladih, koje okupljaTeen Arenu i publiku Djecijeg programa.

Medju ostvarenjima sto se natjecu za Srce Sarajeva sui cetiri oblasne i tri svjetske premijere. Medju njima su “Pravci” bugarskog reditelja Stephana Komandorena, grcki film “Sofijin sin” Eline Psykou, gruzijske produkcije “Strasna Majka” u reziji Ane Uruskandze i “Taoci” Reze Gigiueishvili.

Suocavanje s proslosti

Glavni natjecateljski program predstavlja 150 uzvanika :scenarista, producenata, reditelja, glumaca i drugih profesionalaca.Ijedno je i najznacajniji u okupljanju predstavnika istocnoeuropske, sedme umjetnosti, njezinih slijedbenika i fanova.

U programu pod nazivom “Posveceno” ucestvuje poznati Joshua Oppenheimer s osobnim djelom koje ga je stavilo u red najznacajnijih autora aktualnog, globalnog filma. Cineast projicira ” The Act of Killing” i “The Look of Silence” u programu “Suocavanje sa proslosti”.Rodjen 1974 godine, nositelj je oko 75 svjetskih priznanja. U istom programu ucestvuje i cuveni fotograf Ron Haviv koji sa profesoricom Lauren Walsh, predstavlja dokumentarac o osobnoj fotografiji mrtvih Bosnjaka, cija tijela nogom udara srpski vojnik Dejan Golubovic, koja je obisla planetu.

SFF 2017 ponavlja proslogodisnje iskustvo “Sajma istinitih prica” predstavljanjem organizacija i autora koji su iskazali i dokumentirali istinite ratne dogadjaje u nekadasnjoj, zajednickoj domovini juznih Slavena, jos ne otkrivene na velikom ili malom ekranu.

CineLink, originalni program podrske filmskoj industriji SFF-a je za desetljece i pol postao mjesto okupljanja profesionalaca cijele oblasti ali i Srednje pa istocne Europe.Pospjesio je i pridonio razvice mnostva koprodukcija.Svake veceri Cine Link okupi vise od 1000 djelatnika sedme umjetnosti.

Predstavnici hrvatskog filma su na programu njprije sa kontroverznim ostvarenje Branka Schmidta “Agrape” sa Goranom Bogdanom, clanom glavnog zirija i bosankohercegovacko-hrvatska koprodukcija Kristijana Milica “Mrtve ribe”.Ne izostaje ni uspjeh “Jezeva kucica” pa “Zaba” Elvira Jukica sto u bh prijestolnici organizira svjetsku premijeru. Novinar Zdenko Jurij predstavlja dokumentarac “Dom” a Hana Jusic “Ne gledaj mi u pijat”.Medju studentskim ostvarenjima je film naslovljen “13” Nikice Zdravica, a CineLink predstavlja projekte “Dunav” Sandre Antonic i Jasmine Kallay i “Podrucje bez signala” Dalibora Matanica, adaptaciju istoimene knjige Roberta Perisica.

Autor: Dzana Mujadzic