Satler: Očekujemo snažniji angažman na putu BiH ka EU

BiH Vijesti

– Očekujemo snažniji angažman političkih stranaka, izabranih dužnosnika i predstavnika civilnog društva kako bi ispunili očekivanja više od 80 posto građana ove zemlje u smislu evropskih integracija- izjavio je danas u Banjoj Luci šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH ambasador Johan Satler (Johan Sattler), javlja Anadolija.

On je prisustvovao 11. sastanku Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH, koji se održava u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska kojem je danas domaćin Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a.

Pored Satlera, sastanku prisustvuju predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH, članovi odbora i komisija za evropske integracije Narodne skupštine RS-a, Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog i Doma naroda parlamenta FBiH, Parlamenta Brčko Distrikta i predstavnici kantonalnih skupština.

Više od 80 građana BiH za evropske integracije

Satler je istakao da je dobra vijest da se u proteklim godinama povećala podrška procesu evrointegracija, a trenutno više od 80 posto građana BiH podržava evropske integracije.

– Mislimo da su ovakve statistike pokazatelj da je EU vaš najlojalniji partner i mislim da smo to dokazali u protekloj godini borbe protiv pandemije koronavirusa bilo da je riječ o podršci zdravstvenom sektoru ili samoj ekonomiji – kazao je Satler.

Rekao je nije prezadovoljan s onim što je učinjeno u BiH i da je siguran da može biti urađeno mnogo više. Naglasio je da ukoliko je bilo moguće riješiti pitanje Mostara, moguće je postići dogovor i za druga važna otvorena pitanja.

O zatvaranju kancelarije OHR-a

– Treba iskoristiti prilike koje ova neizborna godina donosi, tu je 14 ključnih prioriteta koji jasno potcrtavaju šta je ono što se treba uraditi, koje reforme treba provesti. Realni smo ima tu teških pitanja koja se neće rješavati tek tako preko noći – kazao je Satler.

Odgovarajući na pitanja novinara o odnosu zatvaranja kancelarije OHR-a i evropskih integracija BiH on je rekao da prijedlog kandidature s kojim je izašla Njemačka pozitivan signal i indikacija snažnijeg angažmana i uključivanja Njemačke kao najsnažnije zemlje članice EU.

– Srednjeročno i dugoročno gledano ovakav obim međunarodnog prisustva u BiH svakako je u budućnosti nekompatibilno s članstvom u EU. Tako da smo, vjerujem, u nekim fazama gdje se treba težiti postepenom smanjivanju ovakvog prisustva – rekao je.

Važna poruka

Igor Crnadak, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a, rekao je da ova sjednica dolazi u pravo vrijeme, jer je očigledno da je evropski put BiH u zastoju.

– Pokušat ćemo da vidimo kako mogu parlamenti svako iz svog ugla da da novi doprinos, novi zamah, da se počne s provođenjem 14 preporuka koje treba da uslijede prije dobijanja kandidatskog statusa i da se generalno popravi atmosfera u smislu i političkog dogovaranja unutar BiH i u smislu daljeg napretka na evropskom putu – rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, važno je danas poslati poruku, zajedno sa Satlerom, da BiH hoće i da mora da ispuni uslove, da riješi 14 preporuka i tek onda nastavi evropskim putem, a da bilo kakvo “gledanje kroz prste” ili zaobilaženje preporuka i zadataka koju su pred BiH, ulazak na neka sporedna vrata nije usluga ovo zemlji nego bi bila “medvjeđa usluga” i da je ono što treba narodima, svima koji žive ovdje, jeste to da se završavaju reforme, ispunjavaju preporuke i da narod u svakodnevnom životu osjeti poboljšanja.

Autor: Avaz.ba