Sastanak Blinkena i Lavrova: Ovo je dobro za svijet

Svijet Vijesti

Američki ržavni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prilikom svog prvog susreta u srijedu navečer su naglasili da bi te dvije zemlje, iako između njih postoje značajne razlike, trebale surađivati na nekim pitanjima.

Blinken i Lavrov sastali su se u srijedu navečer na marginama Arktičkog ministarskog samita na Islandu, a Blinken je novinarima izjavio da nije tajna da dvije zemlje imaju svoje razlike i da će Washington odgovoriti na agresivne postupke Rusije, no i da bi svijet bio sigurniji kada bi vođe SAD-a i Rusije surađivali.

Lavrov je također apostrofirao “ozbiljne razlike” između dvije zemlje, ali i potrebu suradnje ​​”u područjima u kojima im se interesi sudaraju”. Stav Rusije prema Sjedinjenim Državama opisao je kao “vrlo jednostavan”.

“Spremni smo razgovarati o svim pitanjima bez iznimke, no s uvjerenjem da će rasprava biti iskrena, s činjenicama na stolu, i, naravno, na temelju uzajamnog poštovanja”, rekao je Lavrov.

Izjavio je i da je Rusija bila spremna riješiti pitanja koja su preostala od prethodne američke administracije, referirajući se na mandat predsjednika Donalda Trumpa, dok je Blinken rekao da bi dvije zemlje mogle surađivati na suzbijanju pandemije koronavirusa, borbi protiv klimatskih promjena, po pitanju nuklearnih programa Irana i Sjeverne Koreje, kao i sukoba u Afganistanu.

“Mislimo da je to dobro i za naš i za ruski narod, a zaista dobro i za svijet”, kazao je Blinken, apostrofirajući da je Biden priželjkivao “predvidljiv i stabilan odnos s Rusijom”.

Prvi susret na visokoj razini

Sastanak, koji je trajao oko sat i 45 minuta, dulje od očekivanih sat vremena, označio je prve razgovore na visokoj razini između administracije američkog predsjednika Joea Bidena i ruske strane.

Lavrov je, prema izvještavanju ruskih državnih medija, razgovor s Blinkenom ocijenio konstruktivnim te rekao da će njih dvojica pripremiti prijedloge za mogući sastanak američkog predsjednika Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Glasnogovornik državnog tajništva SAD-a Ned Price u službenom priopćenju o sastanku nije pak spomenuo mogućnost tog susreta.

Price je izvijestio da se Blinken na sastanku zauzeo za puštanje na slobodu američkih državljana Paula Whelana i Trevora Reeda, izrazio zabrinutost zbog raspoređivanja ruskih vojnih snaga u Ukrajini i blizu nje, kao i zbog zdravlja pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

Inače, mediji su ranije upravo ovaj susret označavali kao priliku za dogovor oko mogućeg zajedničkog predsjedničkog samita u lipnju, u pokušaju poboljšanja zategnutih odnosa između bivših hladnoratovskih neprijatelja.

Naime, odnosi između SAD-a i Rusije poljuljani su od ožujka, kada je Biden rekao da predsjednika Putina smatra ubojicom, što je Moskvu natjeralo da povuče američkog veleposlanika u Moskvu, a on se još uvijek nije vratio.

Washington je tada uveo sankcije i protjerao ruske diplomate zbog zloćudnih aktivnosti, koje je Moskva demantirala. Kasnije je američkom veleposlanstvu zabranjeno zapošljavanje lokalnog osoblja.

Uvedene i odmah ukinute sankcije vezane uz Sjeverni tok 2

SAD je danas uveo sankcije za određene brodove i osobe koji sudjeluju u izgradnji 11 milijardi dolara vrijednog plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se ruski plin odvodio s Arktika do Njemačke, projektu kojem se Biden već ranije usprotivio.

No, u međuvremenu je američka administracija odlučila ukinuti sankcije protiv tvrtke koja stoji iza izgradnje plinovoda i njezinog izvršnog direktora Matthiasa Warniga, a u izvještaju u koji je Reuters dobio uvid to ukidanje se objasnilo kao američki nacionalni interes.

Lavrov nije odgovorio na pitanja novinara oko tih sankcija, dok je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov odvojeno izjavio da će odricanje od tih sankcija pomoći normalizaciji veza između Moskve i Washingtona.

Autor: Hina