Šarović o mogućoj smjeni Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

BiH Vijesti

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je da postoji mogućnost da visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt smijeni člana Predsjedništva BiH Milorada Dodik

“Priprema se teren za takvo nešto. Prije svega, sačekat ćemo ozbiljnu raspravu u Vijeću sigurnosti UN, sada u oktobru. Od te rasprave zavisi budući status Schmidta, tu će biti njegov izvještaj. Iza toga imamo istek mandata EUFOR-a koji treba da se produži, rade se razne zakulisne igre”, naveo je Šarović za bijeljinsku BN televiziju.

Prema njegovim riječima, bez obzira na to kako “krstili” Schmidta, on dolazi iz jedne ozbiljne zemlje i ne treba ga ponižavati i omalovažavati, kako se može čuti u Republici Srpskoj.

“To je jedno ludilo. Prvi saradnik Angele Merkel dolazi u BiH, ništa nije slučajno, i moramo imati bar toliko pristojnosti zbog zemlje iz koje dolazi”, kazao je predsjednik SDS-a.

On je dalje ocijenio da RS može doći pod udar sankcija zbog Dodikovih poteza i imati ozbiljne finansijske probleme.

Dodao je da nije slučajan ni dolazak novih američkih dipolomata na ovo područje, od kojih su neki učestvovali i u svrgavanju Slobodana Miloševića u Srbiji.

“Ako neki misle da je to slučajno, ja im kažem da nije”, kazao je Šarović.

On je ocijenio da je došao trenutak kada opozicija u RS Dodiku mora da kaže: “Dosta je više. Ne možeš kao taoce da držiš milion ljudi sa nekom pričom, koju samo ti razumiješ”.

Prema njegovim riječima, Dodik se mora spriječiti da Republiku Srpsku ne uvede u krizu u kojoj će dominirati strah od incidenata i sukoba.

Šarović je istakao da je legitimno tražiti vraćanje nekih nadležnosti koje su ranije sa entiteta prenete na nivo BiH, ali da za to postoji procedura i da način na koji to radi Dodik nije dobar.

“Ovo je avantura u koju Dodik vodi Republiku Srpsku. Ovo je jedno sljepilo i mi ćemo da ga zaustavimo. Biće nas sve više, jer ne smijemo dozvoliti da Republika Srpska upadne u probleme”, kazao je Šarović, dodavši da se mora sačuvati mir i bezbjednost.

Predsjednik SDS-a rekao je da ne vjeruje Dodiku da je za svoje poteze obezbijedio podršku nekoliko zemalja EU.

Šarović smatra da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslao Dodiku jasnu poruku svojom izjavom da podržava teritorijalni integritet BiH, Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet Republike Srpske u okviru BiH, kao i da je dijalog tri naroda jedini način za riješavanje određenih problema.

“Poruka iz Beograda je vrlo važna u ovom trenutku, pogotovo za Republiku Srpsku”, kazao je on.

Šarović je naveo da ne zna da li Dodik ima neku drugu podršku, ocijenivši da Republika Srpska zbog politike kakva se vodi ima više neprijatelja nego prijatelja.

“To je zabrinjavajuće, jer je Republika Srpska ostala bez prijatelja na međunarodnom planu”, kazao je Šarović.

Autor: Fokus.ba / FTV